Energia verde este un domeniu atractiv pentru investitori. Energiile regenerabile reprezintă un domeniu extrem de atractiv pentru oamenii de afaceri, în condițiile în care costurile de producție nu sunt foarte ridicate, Comisia Europeană impunându-ne o reducere a emisiilor de carbon.
Astfel, energia verde va continua să se dezvolte într-un ritm remarcabil în următorii ani, datorită scăderii costurilor.
Studiile arată că în anul 2040 energiile regenerabile vor fi responsabile pentru 70% din producția de electricitate din Europa, reușind, de asemenea, să depășească sectorul gazelor naturale în Statele Unite ale Americii.
În plus, de curând, primul ministru Dacian Cioloș a anunțat că se lucrează la o strategie energetică pentru Romania și că energia verde este pe lista de priorități. „Dorim să facem din această strategie o dovadă că România gândește și dincolo de resursele naturale pe care le poate exploata acum, mă gândesc aici la gaze, la petrol, dar putem gândi și în perspectiva europeană care pune accentul din ce în ce mai mult pe energie verde, pe energie regenerabilă, pe energie cu emisii de carbon zero”, spune primul ministru.
În 2015, energiile regenerabile au fost responsabile pentru 32% din producția de electricitate a Europei
În acest context, o sursă alternativă de producere a energiei regenerabile este salcia energetică. Aceasta este asemănătoare combustibililor fosili de genul cărbunilor, păcurei și a petrolului, marea diferență fiind reprezentată de faptul că emisiile poluante eliberate în atmosferă tind spre zero în cazul salciei energetice.
Cum se cultivă salcia energetică
Salcia energetică este o plantă cu creștere rapidă, aproximativ 3 – 3,5 centimetri pe zi, aducând în primul an 1-3 lăstari și ajungând la 2-3 m înălțime. De asemenea, întreținerea culturii este simplă: cea mai mare parte a lucrărilor fiind executată înainte și la începutul vegetației, conform companiei KWG – Salcie Energetică.
Salcia crește foarte repede, în al doilea an de la plantare aducând 10 – 25 de lăstari, dintre care aproximativ jumătate ating înălțimea de 6 – 7 metri și diametrul de 5 – 6 centimetri.
Această plantă este, totodată, rezistentă la diverse condiții climaterice, crește pe terenuri mlăștinoase, pe sol nisipos și pe terenuri cu bonitate redusă.
Avantaje
În plus, pe lângă aceste caracteristici, cultivarea salciei energetice are și o serie de avantaje care justifică răspândirea ei pe scară largă în țările membre ale Uniunii Europene. Datorită acestor caracteristici, salcia energetică este, prin urmare, în unele state UE, plantă energetică subvenționată.
Din tulpinile salciei energetice se produce biocombustibil (brichete, pelete) care are o putere calorică foarte ridicată, aproape egală cu cea a cărbunelui.
Salcia energetică dispune de o putere calorică ridicată: 18.000 – 19.000 kJ/kg
Perioada de viață a unei plantații de salcie energetică este de 25 – 30 de ani, iar, începând de la anul al doilea, în afară de recoltare, nu necesită nici o altă investiție suplimentară, doar aplicarea îngrășămintelor chimice pentru a obține recolte mai mari.
Un alt avantaj al salciei energetice este reprezentat de faptul că datorită conținutului ridicat de acid salicilic, salcia tocată nu necesită depozitare închisă. În câteva luni conținutul de apă al tocăturii scade la 14 – 16 %, ceea ce permite prelucrarea ei fără uscare artificială.
Investiția și recuperarea costurilor
Conform companiei KWG – Salcie Energetică, înființarea unei plantații de salcie energetică nu reprezintă o investiție foarte ieftină, însă începând din al doilea an, banii investiți se recuperează rapid.
În anul 2008, cultura salciei energetice a intrat în programul de subvenționare și în România
„Este important de menționat că, în țările UE, diferitele soiuri de salcie energetică sunt culturi subvenționate. Subvențiile pot fi de diferite feluri (de exemplu, 50% din cheltuielile de înființare ale plantațiilor, subvenții anuale, subvenții mixte). În 2008, cultura salciei energetice din România a intrat în programul de subvenționare”, precizează reprezentanții companiei.
Costul de înființare al unui hectar de plantație de salcie energetică se ridică la 1.500 – 1.600 de euro, iar începând de la al doilea an, cheltuielile de întreținere a culturii sunt minime, de circa 200 de euro anual pe hectar.
Costul de înființare al unui hectar de salcie energetică se ridică la 1.500 – 1.600 de euro
Prețul salciei tocate este de circa 25 euro pe tonă, ca urmare, la o producție de 40 tone pe ha venitul obținut este de aproximativ 1.000 euro.
Venitul net anual realizat, de 800 – 900 de euro pe hectar, este comparabil cu veniturile realizate în urma altor culturi agricole, iar acesta se poate menține timp de 25 – 30 de ani fără a fi efectuate alte investiții suplimentare.
În afară de scopurile energetice, salcia se mai utilizează cu succes în următoarele domenii:
- materie primă pentru celuloză;
- industria farmaceutică (aspirina);
- materie primă pentru alcool metilic;
- industria hârtiei;
- industria de mobilă și lemne de construcții.
Pentru a genera profit, culturile de salcie energetică sunt rentabile doar pe suprafețe care depășesc 10 hectare
Finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană
Cultura de salcie energetică poate fi înființată și cu finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Salcia energetică reprezintă, așadar, singura opțiune admisă pentru accesarea fondurilor europene pentru zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție, așa cum este prevăzută de către Ministerul Agriculturii în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) 2015-2020.
Investitorii interesați de culturile de salcie energetică pot obține finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, prin masurile 112 și 121.