Stiri: Agricultura

Mierea din România îndulcește masa străinilor

O delegație din China testează mierea din România. Motivul: un acord de export

29.08.2017

O delegație de specialiști chinezi a venit în ţara noastră pentru a evalua calitatea mierii, în vederea încheierii unui acord comercial cu România pentru exportul de miere, conform unui anunţ al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Discuții pe acest subiect au avut loc și în iunie, cu ocazia participării președintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu, la cea de a doua ediție a „Conferinței pentru controlul calității, inspecției și carantinei”, care s-a desfășurat în Ningbo, Republica Populară Chineză, în urma cărora s-a agreat prelungirea perioadei de tranziție și accelerarea formalităților pentru definitivarea acordului.

Această vizită de lucru este cea de a doua etapă procedurală pentru aprobarea accesului permanent al mierii de albine din România pe piața din Republica Populară Chineză.

Scopul acestei misiuni este de a verifica modul în care sunt respectate condițiile solicitate privind igiena şi calitatea mierii de albine. În acest sens, experții chinezi vor vizita unități de procesare a mierii, centre de colectare şi extracție a mierii şi stupine din importante zone melifere din România, respectiv din județele Alba, Vaslui şi Ialomița.

De asemenea, specialiștii chinezi vor evalua și aspecte privind inspecţia oficială a produselor alimentare, capacitatea și performanțele analitice ale Institutelor Naționale de Referință, respectiv ale Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, ale Institutului de Diagnostic și Sănătatea Animală, precum şi modul în care sunt aplicate, la nivel central şi teritorial, măsurile prevăzute de reglementările legislaţiei comunitare, dar şi cerinţele AQSIQ.

Concluziile acestei misiuni de evaluare vor fi analizate de Administraţia Generală pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ), urmând, ca după finalizarea acestora, să fie confirmată părții române definitivarea acordului comercial pentru exportul de miere de albine în Republica Populară Chineză.