Stiri: Social

O mare parte din românii din Marea Britanie nu mai vor să se întoarcă în ţară

14.07.2015

Aproape jumătate dintre românii din Marea Britanie nu doresc să se mai întoarcă în România. Site-ul online Angliamea.ro a formulat o serie de chestionare cu scopul de a afla în ce măsură românii din Marea Britanie doresc să se întoarcă în țară, câţi bani alocă pe alimente sau pe divertisment și în ce vor să-și investească banii.

Astfel, la întrebarea, “Când plănuiți să vă întoarceți definitiv în România”, 46% afirmă că nu intenționează să se mai întoarcă “niciodată”. Totuși, un procent ridicat (de 32%) din români au răspuns că vor să se întoarcă definitv “peste câțiva ani”. Doar 18% intenționează să se întoarcă în țară imediat ce adună o anumită sumă de bani.

Toate acestea în condițiile în care majoritatea românilor din UK nu au un loc de muncă stabil, 49% declarând că și-au schimbat locul de munca de 3, 4 sau mai multe ori de când au ajuns în Marea Britanie. Puțin peste 30% au răspuns că nu și-au schimbat jobul niciodată.

Cât privesc investițiile, 58% dintre românii din Marea Britanie consideră proprietățile imobiliare cea mai bună și sigură investiție. Deși de multe ori se dovedesc a fi riscante, 36% dintre respondenți consideră afacerile și acțiunile cea mai bună opțiune, în timp ce un procent de 7% preferă să-și păstreze economiile în conturi bancare ce oferă dobândă.

În plus, conform studiului, mai mult de un sfert dintre românii din Anglia cheltuie peste 50 de lire pe săptămână, de persoană, doar pe produse alimentare. Marea majoritate, de 45% se descurcă cu 30-50 de lire pe săptămână, în timp ce 29% dintre ei cheltuie chiar mai puțin, adică 20-30 de lire.

În ceea ce priveşte entertainment-ul, 44% dintre respondenți merg foarte rar sau niciodată în cluburi, restaurant ori cinema, iar 18% cheltuie între 100-200 de lire, de persoană, într-o lună pentru astfel de ieșiri. Restaurantele și cluburile în Marea Britanie sunt destul de costisitoare.