Stiri: Finante

Card de credit

O nouă legislaţiei privind cumpăraturile cu cardul, adoptată de deputaţi

11.05.2016

Deputaţii au adoptat, ieri, propunerea legislativă care prevede obligaţia magazinelor cu cifră de afaceri de 10.000 de euro care acceptă plata cu cardul să elibereze avansuri în numerar de maximum 200 de lei, tranzacţia fiind asimiliată retragerii de bani din bancomat.

Astfel, persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit. Acestea vor fi obligate să întreprindă toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri în numerar la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii.

Avansuri de numerar trebuie evidenţiat distinct pe bonul fiscal. Astfel, firmele care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar sunt obligate să acorde avansuri potrivit legii, pe toată perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afişa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului.