Stiri: Finante

O nouă procedură de înregistrare în scopuri de TVA

02.02.2015

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunţat că începând cu 1 februarie a intrat în vigoare o nouă procedură de înregistrare în scopuri de TVA a persoanelor impozabile, scopul acesteia fiind de a reduce şi preveni frauda în domeniul TVA.

Astfel, potrivit modificărilor, decizia de acordare a codului de TVA aparţine Administraţiei Fiscale judeţene competente teritorial şi depinde de rezultatul analizei de risc fiscal, care verifică, printre altele, corectitudinea şi veridicitatea informaţiilor furnizate în declaraţia 088 de către reprezentantul societăţii care cere înregistrarea. De asemenea, se verifică şi dacă asociaţii sau administratorul deţin sau au deţinut societăţi cu obligaţii neachitate la buget, la momentul cesionarii părţilor sociale, precum şi dacă aceştia deţin societăţi lichidate sau radiate, la care a fost declanşată procedura insolvenţie sau au fost declarate inactive fiscal.

După aceea, în funcţie de rezultatul analizei de risc fiscal, solicitarea este transmisă Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, în vedere clarificării aspectelor constatate.