Stiri: Finante

O soluție care va schimba o practică ANAF, obținută în instanță

10.11.2017

Echipa de avocați a Radu și Asociații SPRL I EY Law a obținut în instanță, pentru Mercedes-Benz Leasing IFN SA, o soluție care va schimba practica ANAF de a reîncadra contractele de leasing ca operațiuni de livrare de bunuri.

În urma controlului fiscal derulat de ANAF cu privire la Mercedes-Benz Leasing IFN SA pentru perioada 2010-2012, autoritatea fiscală a reîncadrat „prestarea de servicii” efectuate în temeiul contractului de leasing într-o operațiune de “livrare de bunuri” cu consecința exigibilității TVA de la data punerii bunurilor la dispoziția utilizatorilor. În opinia ANAF, nu a fost îndeplinită condiția existenței unei perioade minime de 12 luni pentru a fi în prezența unei operațiuni de leasing atâta timp cât ultima plată a fost efectuată înainte de expirarea celor 12 luni.

Ca răspuns, Mercedes-Benz Leasing IFN SA a argumentat că modul de executare a prevederilor contractuale nu poate modifica perioada contractului de leasing, în condițiile în care atât legea, cât și acordul expres al părților prevedeau faptul că transferul dreptului de proprietate are loc după expirarea perioadei minime de 12 luni.

Drept urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat ca fiind întemeiate argumentele invocate de Radu și Asociații SPRL I EY Law și a menținut hotărârea anterioară a Curții de Apel București ca fiind temeinică și legală.

Echipa de avocați direct implicată în obținerea acestei soluții a fost compusă din Alex Slujitoru, Senior Manager, și Ana Mihai, avocat senior.