Stiri: IT&C

O treime din IMM-urile din România încă mai folosesc Windows XP

15.09.2015

După un an şi jumătate după ce Microsoft a oprit asistenţa tehnică pentru sistemul de operare Windows XP, IMM-urile şi instituţiile publice din România utilizează acest sistem de operare în proporţie de 34%, în scădere de la 57%, anul trecut. Astfel, ţara noastră se află încă pe locul al treilea în Europa de Est în ceea priveşte utilizarea Windows XP.

Conform unei analize Bitdefender, acest sistem de operare este folosit încă de o treime dintre firmele mici şi mijlocii şi instituţiile publice din Europa de Est.

Pr primul loc se află Ucraina, Windows XP fiind încă instalat pe 41,2% dintre computerele. Poziţia a doua este ocupată de Ungaria, cu 37,5%, urmată de România cu 34%,.

„Unii pot opta să continue utilizarea Windows XP din cauza aplicaţiilor şi sistemelor pe care le folosesc”, a declarat Liviu Arsene, analist la Bitdefender.

În Polonia, ponderea utilizatorilor de Windows XP este 24,05%, iar în Republica Moldova de 18,7%. Valori mai mici sunt raportate în Slovacia (10,6%), Bulgaria (6%) şi Cehia (4,7%)

„În România, principalul motiv pentru care IMM-urile şi instituţiile publice continuă să folosească Windows XP este compatibilitatea sistemului de operare cu aplicaţiile, alţi factori fiind ataşamentul emoţional, costurile de modernizare a dispozitivelor hardware şi a softurilor, precum şi productivitatea scăzută în perioada de tranziţie”, a mai spus reprezentanţii Bitdefender.