Stiri: IT&C

O treime din utilizatori se tem de securitatea serviciilor de mobile banking

14.01.2014

Aproape o treime dintre utilizatori consideră că accesarea serviciilor de plăţi online prin intermediul smartphone-urilor sau a tabletelor nu este sigură, potrivit unui studiu realizat de Kaspersky Lab şi B2B International. Cu toate că utilizarea pe scară largă a smartphone-urilor şi a tabletelor face online banking-ul şi mai convenabil, utilizatorii nu au încredere în securitatea dispozitivelor mobile în ceea ce priveşte efectuarea cumpărăturilor pe internet sau folosirea serviciilor de tip online banking.

Astfel, conform studiului citat, 33% dintre persoanele chestionate nu ar folosi un dispozitiv mobil pentru a face tranzacţii online, precum plata pentru bunuri în magazinele online.

Un procent ceva mai mic, dar totuşi considerabil, de proprietari de smartphone-uri şi tablete (31%) nu se simt confortabil cu utilizarea dispozitivelor lor pentru operaţiuni de online banking. În plus, doar 23% dintre utilizatorii de smartphone-uri şi 45% dintre utilizatorii de tablete sunt îngrijoraţi cu privire la introducerea de informaţii financiare prin intermediul gadget-urilor”, explică autorii studiului.

Android – cel mai vizat sistem de operare

Android, cel mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile la nivel mondial este cel mai frecvent atacat de către infractorii cibernetici.

Astfel, 99% din numărul total de mostre de malware mobile existente sunt dezvoltate pentru Android.

În anul 2012, experţii Kaspersky Lab au identificat 35.000 de mostre de malware pentru Android, iar în prima jumătate din 2013 acest număr a crescut la peste 47.000.

Plecând de la aceste date, unii dintre utilizatori au decis să renunţe la aceste dispozitive cu totul şi să le folosească din ce în ce mai puţin pentru tranzacţii financiare online. Astfel, 11% dintre persoanele intervievate au afirmat că nu ar folosi sistemul Android din cauza acestui motiv.