Finante

Oamenii care au schimbat lumea

01.01.2016

Deşi alocă fonduri pentru cercetare foarte mici, România a realizat multe invenţii care au impresionat întreaga lume. Nimeni nu se îndoieşte de faptul că românii sunt inventivi, iar acest lucru este demonstrat şi de faptul că la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva ţara noastră a primit nu mai puţin de 28 de medalii, dintre care 18 de aur, opt de argint şi trei de bronz.

Invenţiile cu care România a participat la cel mai prestigios eveniment de inventică din lume sunt pur şi simplu revoluționare şi acoperă domenii vaste de activitate.

România a primit la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva 28 de medalii, dintre care 18 de aur, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare – ANCSI

Aceste rezultate ale românilor vin în condiţiile în care ţara noastră alocă doar 0,38% din Produsul Intern Brut pentru cercetare, potrivit datelor făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, companiile, cât şi statul, contribuie cu fonduri de aproape 2,6 miliarde lei, anual, pentru acest domeniu extrem de important pentru economia ţării.

Cu cine se poate mândri România

Una dintre medaliile de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva a fost câştigată de Corneliu Birtok Băneasa, Constantin Alexandru şi Tudor Mihai, care au inventat un procedeu de distribuţie a lichidului de parbriz pentru autovehicule, direct din benzinării sau în parcări. Denumit ”Good Fill”, acest dispozitiv a fost apreciat pentru că duce la eliminarea recipientelor din plastic, a risipei şi, implicit, la protejarea mediului în care trăim.

O recunoaştere internaţională a fost acordată şi inventatorului Putinelu Dobre, român care a descoperit un îngrăşământ lichid natural, denumit „Folarex”, care se obţine din dejecţii de animale de la taurine până la porumbei în cantităţi proporţionale printr-un proces de fermentaţie naturală.

Supliment alimentar pentru albine

Şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timişoara a primit o medalie de aur. Universitatea a creat un supliment alimentar din plante utilizat în prevenirea şi combaterea unei boli de care specialiştii din apicultură spun că reprezintă „o problema globală”: nosemoza albinelor.

Este important de menţionat că acest produs a fost extrem de apreciat întrucât nu are  efecte secundare și nici reziduuri în produsele stupului.

Sistemul care opreşte gazele în timpul unui cutremur

Un alt premiu a fost primit pentru un dispozitiv mecanic pentru închiderea gazelor. Dezvoltat de inventatorul Remi Rădulescu,  sistemul a fost conceput să oprească scurgerea gazelor  în timpul cutremurelor. Astfel, la o anumită magnitudine, intensitate și durată a cutremurului dispozitivul intră în funcțiune, iar scurgerea gazelor spre zonele afectate de cutremur este oprită.

Nici domeniul sănătăţii nu a fost uitat de inventatorii români. Astfel, oamenii de ştiinţă prezenţi la Gevena au apreciat şi un material care poate fi utilizat pentru implantul ortopedic. Invenţia se referă la un material de tip metal-ceramică, ZrNbTa-ZrO2, destinat aplicaţiilor în chirurgia ortopedică, cum ar fi înlocuirea totală sau parţială a articulaţiilor sau pentru fixarea fracturilor.

Asfaltare inteligentă

Un alt premiu a fost acordat Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, pentru un procedeu de remediere a dislocărilor punctuale ale îmbrăcăminţii drumurilor. Invenţia se referă la un procedeu tehnologic de remediere a gropilor apărute în îmbrăcămintea bituminoasă rutieră. Scopul invenţiei este de a creşte stabilitatea şi durata de viaţă a remedierilor efectuate la drumurile asfaltate în care au apărut gropi.

De asemenea, specialiştii din domeniu au rămas impresionaţi şi de un suport textil cu proprietăţi de reglare termică incorporată, destinat confecţionării echipamentelor individuale de protectie şi de o serie de biomateriale colagenice, cu zeolit şi uleiuri esenţiale pentru tratarea infecţiilor pielii produse de bacterii S. aureus și P. Aeruginosa.

Detecţia automată a hoţilor care poartă cagule

Românul Budişteanu Ionuţ Alexandru se numără printre inventatorii celebrii care au primit un premiu în cadrul Salonului de la Geneva. Acesta a creat un dispozitiv revoluţionar care detectează automat hoţii care poartă cagulă.

Dispozitivul electronic este, prin urmare, destinat asigurării prin detecție automată cu  Inteligență  Artificială  a spărgătorilor  mascați  –  acoperiți  de o cagulă,  mască  sau  ciorap  care  intră într-o zonă comericială sau într-o locuinţă supravegheată video.

Un alt premiu a fost revendicat de către Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava pentru un sistem electronic pentru asistarea bicicletelor în mers, mai exact de măsurare a vitezei, a acelerației şi a intensităţii frânării. În plus, acest sistem permite înregistrarea și stocarea  informaţiilor privind nivelul șocului la o frânare bruscă sau la un impact  frontal al bicicletei cu un alt corp static sau în mișcare.

În anul 2010, cercetătoarea Raluca-Ioana van Staden a fost premiată la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva pentru că a inventat un senzor care descoperă existenţa cancerului în corpul uman în numai şase minute. De fapt, dispozitivul detectează biomarkerii care apar în organism imediat ce există o modificare biologică.

Cea mai importantă invenţie a României, din ultimii ani

De departe cea mai importantă invenţie a României este reprezentată de sistemul de  radiografiere cu raze gama a camioanelor, containerelor şi a avionelor, putându-se astfel detecta orice substanţă care ar putea duce la o explozie sau la o contaminare chimică.

În anul 2009, Roboscan 1 M, invenţia firmei româneşti MB Technology, a impresionat lumea ştiinţifică prezentă la Geneva.

Razele scannerului pot cerceta chiar şi dincolo de un zid de oţel de 18 centimetri şi deja este implementat în numeroase vămi, la nivel internaţional.

Patru ani mai târziu, în 2013, firma MBTelecom SRL a adus României un alt premiu, prezentând la Geneva singurul scanner de avioane din lume: „RoboScan 2M Aeria”.

Firma MBTelecom este singurul concurent care a reușit să adjudece Marele Premiu de două ori în istoria de 41 de ani a Salonului de Invenții de la Geneva.

Produsul Roboscan Aeria este o tehnologie unică în prezent în lume, care poate radiografia în câteva minute fuzelajul și aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabandă sau amenințare aflate la bord sau ascunse în cavitățile tehnice ale avionului.