Dacă vorbim de momentul potrivit pentru planificarea obiectivelor financiare, acesta este cel prezent. Pe parcursul vieții, fiecare dintre noi are nevoie de o mașină, o casă, vacanțe, familie, dar și de ieșiri, studii, dezvoltare personală, hobby-uri și, mai nou, de o pensie; o pensie pe care suntem nevoiți să ne-o asigurăm, pentru că statul nu ne mai poate susține. Toate nevoile și dorințele din viața noastră reprezintă obiective financiare. Fie că sunt pe termen scurt – vacanțe, ieșiri, cursuri – sau pe termen lung – achiziție locuință, susținerea financiară a familiei, copiilor și pensie – toate necesită bani.
Timpul și banii sunt două resurse foarte importante în societatea în care trăim. Timpul ne ajută să acumulăm o sumă mare de bani pentru sau prin investiții, sumă pe care o putem folosi pentru satisfacerea nevoilor financiare crescute, precum un avans pentru o locuință sau studiile copiilor. Pentru a atinge aceste scopuri însă este nevoie mai întâi de o planificare extrem de riguroasă și atentă a resurselor noastre financiare.
Realizarea obiectivelor presupune mai întâi o activitate riguroasă de planificare strategică
Roxana Bucur, Planificator și Consultant financiar independent, ne recomandă ca, în momentul în care ne încasăm veniturile, să punem deoparte între 5 și 10% pentru obiectivele importante valoric de mai târziu – mașină, casă, susținere copii și pensie, apoi cheltuielile ce țin de întreține și dorințe, cum ar fi vacanțele și ieșirile, iar ce ne mai rămâne în luna respectivă, în cazul în care mai rămâne, putem să punem deoparte pentru a accelera realizarea obiectivelor pe termen lung.
Motivația intrinsecă a planificării
Obiectivele reprezintă motivația intrinsecă a planificării, scopuri pentru care muncim. Necesitând sume mari pentru a le realiza, planificarea trebuie să înceapă cu mult timp înaintea achiziției.
Dacă vorbim despre achiziția unei locuințe, este necesar să economisim cu 5-6 ani înaintea începerii căutărilor, pentru că, chiar dacă o luăm pe credit, avem nevoie de un avans care, în funcție de valoarea imobilului, reprezintă o sumă consistentă, mai mare decât venitul încasat lunar.
Același lucru se întâmplă și dacă dorim să economisim pentru studiile copilului, deși acum are 2 ani sau poate nici nu este născut.
Cu cât economisim mai din timp, cu atât vom fi mai aproape de obiectivul dorit și efortul nu va fi la fel de mare
În ceea ce privește educația financiară a copiilor, Roxana Bucur este de părere că „este ideal să începem educația financiară de la vârsta de 3 ani. Atunci copiii au acces la mai multe lucruri pe care și le doresc și pot învăța, în maniera adecvată vârstei, despre ce sunt banii, cum sunt câștigați, cum pot fi economisiți și cum putem să obținem un beneficiu mai mare, mai târziu. Astfel, unui adult care are aceste principii și obișnuințe din copilărie, îi va fi mult mai ușor să își realizeze obiectivele, economisind și investindu-și banii, pentru a obține maximum de beneficii din banii câștigați, respectiv din munca prestată”.
Realizarea obiectivelor financiare
Timpul și banii sunt în interdependență. În cazul în care avem nevoie de o sumă importantă de bani, vom aloca o perioadă mai lungă de timp până ne vom atinge obiectivul, luând în calcul un procent mic lunar. Cu cât vom beneficia de un profit mai mare ca rezultat al investirii economiilor, cu atât perioada de timp până la realizarea obiectivului va fi mai mică. Din acest motiv, pe piața de investiții există soluții cu risc ridicat, precum și soluții cu un risc mai scăzut.
Soluțiile sunt alese în funcție de perioada de timp necesară pentru realizarea obiectivului financiar, de suma necesară investiției totale, dar și de suma alocată lunar
Investițiile de pe piața de capital nu sunt o „joacă de noroc”, ci o știință. Investițiile au strategii, tehnici investiționale, iar capitalul unei companii mari va reprezenta puterea investiției respective și va însemna diminuarea efortului investitorului, dar și a riscului implicat. În investițiile nespeculative, riscul implicat este cel al fluctuației nivelului de randament. Acest lucru înseamnă că, într-un an, nivelul profitului poate să fie mai mare sau mai mic.
Pe un orizont lung de timp, de peste 15-20 de ani, înseamnă că putem beneficia de creșterea nivelului de profit pentru că investiția s-a apreciat în tot acest timp, asemeni unui imobil a cărui valoare poate crește sau scădea într-o perioadă de câțiva ani, însă valoarea imobilului se apreciază în timp; în plus, investițiile suprimă riscul devalorizării din cauza inflației.
Momentul propice pentru a planifica obiectivele financiare
Dacă vorbim de momentul potrivit pentru planificarea obiectivelor financiare, acesta este cel prezent. De cele mai multe ori, oamenii sunt motivați de noi începuturi, ca începutul de an, însă aceasta nu este decât o motivație extrinsecă. În planificarea financiară nu este necesară numai motivația extrinsecă, ci și cea intrinsecă. De aceea nu există un moment propice pentru planificarea unui obiectiv financiar. Important este să găsim acel obiectiv pentru care să muncim, dar mai ales ceea ce ne motivează să muncim și să trăim.
Atunci când avem în vedere obiectivele financiare și planificarea acestora, cel mai important este să găsim acel obiectiv pentru care să muncim
„Chiar dacă nu am descoperit motorul acțiunii economisirii sau a investiției, este necesar să ne căutam acele obiective. Cu cât le descoperim mai repede, cu atât mai mult timp vom avea să îl realizăm într-o manieră eficientă și optimă pentru noi”, afirmă Roxana Bucur, Planificator și Consultant financiar independent.
Impactul reclamelor în viața de zi cu zi
Impactul reclamelor în viața noastră este unul foarte puternic. Acestea ne pot îndepărta de la obiectivele importante și ne pot determina să cheltuim, pentru că ne transmit emoția că ne vom simți mult mai bine dacă vom avea o nouă canapea, o nouă rochie sau pereche de pantofi.
„Reclamele ne influențează să alocăm resursele pentru acum, pentru acele lucruri de care putem beneficia ACUM, pierzând din vedere VIITORUL, care poate să fie unul strălucit sau împovărat de griji financiare și datorii”, mai precizează Roxana Bucur.
Acum trebuie să ne planificăm viitorul și tot ceea ce vrem să ne aparțină în viitor
Fiecare dintre noi este direct responsabil pentru viitor și familie, din punct de vedere financiar, iar astfel, obiectivele noastre, chiar dacă sunt pe termen lung, sunt tot pentru beneficiul nostru, motiv pentru care atingerea relativ rapidă a obiectivelor va aduce o senzație de împlinire, evitând astfel insatisfacția unui potențial eșec.
„Să nu uităm că deși noi suntem cei care muncim pentru bani, și banii pot munci pentru noi dacă, în primul rând, reușim să îi economisim și să investim. În plus, dacă beneficiem și de un randament mare, putem să obținem ceea ce ne dorim, ne vom putea susține nevoile, dorințele și visele de mai târziu, indiferent cât de costisitoare ar fi acestea”, concluzionează Roxana Bucur.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/fonduri-europene-romania-2021/