Stiri: Companii

Obligatiuni Alser Forest

Obligaţiunile Alser Forest au intrat la tranzacţionare

01.07.2021

Obligaţiuni Alser Forest. Compania care activează în sectorul forestier vine la bursă prin listarea obligațiunilor în valoare de 1,5 milioane euro. Alser Forest a încheiat un plasament privat de obligațiuni în luna aprilie 2021 prin care a atras, de la 64 de investitori, fondurile necesare consolidării afacerii. Infuzia de capital a avut efecte imediate în creșterea vânzărilor și a profitabilității, susțin reprezentanții companiei.

Obligaţiuni Alser Forest. Anunţul făcut de preşedintele BVB

„Ne bucură faptul că mesajul Bursei de Valori București ajunge la tot mai mulți antreprenori, care activează în cele mai diverse sectoare. Se listează la bursă obligațiunile unei companii din Săcele, județul Brașov, care a folosit capitalul strâns prin intermediul pieței de capital pentru dezvoltare. Finanțarea este esențială pentru orice afacere, iar astăzi, prin listarea obligațiunilor Alser Forest mai punem o cărămidă pentru dezvoltarea economiei românești. Felicitări echipei Alser Forest și mult succes la bursă”, spune Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Plasament privat

Anterior debutului obligațiunilor la bursă, compania a derulat un plasament privat de obligațiuni în valoare de 1,5 milioane de euro, fonduri pe care le utilizează în consolidarea afacerii. Obligațiunile se tranzacționează la Bursa de Valori București sub simbolul ALS24E. Alser Forest oferă servicii pe mai multe direcții: furnizarea și întreținerea de echipamente automatizate specifice sectorului forestier, furnizarea de echipamente pentru întreg lanțul de producție forestieră, pentru horticultură, construcții și silvicultură.

„Alser Forest a ales să se finanțeze prin intermediul pieței de capital pentru a-și crește stocurile de echipamente și utilaje moderne destinate sectorului forestier. Această infuzie de capital a avut efecte imediate în creșterea vânzărilor și în profitabilitatea firmei. Astfel, la 30 iunie 2021, avem o cifră de afaceri egală cu cea din 2020, iar rezultatul net al firmei în prima jumătate a anului 2021 depășește cu 26% rezultatul net din întreg anul 2020. Anul 2021 a devenit astfel cel mai bun din istoria de 13 ani a firmei noastre în România. Vrem să devenim liderii de piață în sectorul forestier în privința vânzărilor de echipamente și utilaje moderne de import și să participăm în același timp la procesul de dezvoltare a sectorului de producție de puieți forestieri utilizând tehnologie modernă suedeză”, spune Albert Șerban, Președintele Alser Forest.

Compania a încheiat în aprilie 2021 un plasament privat de obligațiuni în valoare totală de 1,5 milioane de euro. Oferta include 15.000 de obligațiuni corporative, cu o valoare nominală de 100 euro fiecare și o rată a dobânzii de 8% pe an, plătibilă semestrial, cu scadență în 30 aprilie 2024. În cadrul ofertei au subscris 64 de investitori, iar suma minimă de subscriere a fost de 5.000 euro. Listarea obligațiunilor Alser Forest a fost realizată cu sprijinul Intercapital Invest, în calitate de Consultant Autorizat.

Obligaţiuni Alser Forest. Afacerile companiei

Alser Forest a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 14,9 milioane de lei, în scădere față de 2019 când a înregistrat o cifră de afaceri de 20,2 milioane de lei. Scăderea a fost un efect al pandemiei Covid-19, clienții fiind mai precauți în ceea ce privește investițiile și modernizarea flotei de utilaje. În ciuda acestui fapt, profitul companiei aferent anului 2020 a crescut seminificativ, de la 90.499 lei în 2019, la 960.190 lei în 2020.

Estimări pentru 2021

Pentru 2021, Alser Forest estimează o creștere a cifrei de afaceri și implicit a profitului. Conform calculelor companiei, la finalul anului curent compania va depăși 20 milioane de lei cifra de afaceri, iar profitul estimat va ajunge la 1,6 milioane de lei. Creșterile estimate se bazează pe optimizarea cheltuielilor de exploatare și pe concentrarea vânzărilor pe produsele cu marjă mare de profit. De asemenea, Alser Forest înregistrează un trend de creștere pentru noile sectoare de activitate pe care a intrat în decursul anului 2020:

 • piața echipamentelor pentru horticultură și construcții
 • domeniul silviculturii

Compania a inițiat deja demersurile de extindere a activității și în Republica Moldova. Anul acesta urmează să intre în funcțiune prima pepinieră Alser Forest de peste Prut.

Strategia companiei pentru perioada următoare include dezvoltarea celor şase centre de vânzare din țară:

 • Săcele
 • Pitești
 • Bacău
 • Vatra Dornei
 • Cluj
 • Deva

De asemenea, compania are în vedere oferirea de finanțări directe pentru achiziția de echipamente și utilaje. Alser Forest ia în calcul și deschiderea de noi centre de vânzare teritoriale.

Acționarii principali ai companiei sunt:

 • Albert Șerban (60%)
 • Dia Skogen SRL (20%)
 • Anapurna Capital SRL (20%)

Dia Skogen SRL și Anapurna Capital SRL sunt deținute în proporție de 50% – 50% de Albert Șerban și Irina Șerban.

Citeşte Evoluţie BVB mai 2021. Investitorii devin tot mai activi