Slide

OCTOMBRIE 2017

Industria a înregistrat scăderi în ultimele luni, arată cel mai recent studiu realizat de IRSOP și SNSPA Factultatea de Management. Analiza explică faptul că luna iulie este a doua lună consecutivă pe parcursul căreia activitatea din industriile românești s-a diminuat. Nu mai puțin de opt din 11 indicatori ai activităților, analizate pe un eșantion de 300 de companii industriale, au scăzut.  Să fie oare începutul unei noi crize economice?

Analiștii ne atrag atenția de câteva luni asupra faptului că istoria se repetă și că România se află în pragul unei noi recesiuni, în cazul în care nu se vor lua măsuri care să oprească scăderile înregistrate până acum.

Pe de o parte, comenzile din industrie au scăzut, iar nivelul exportului este de asemenea descentent. De celaltă parte, volumul producție a coborât și el, iar stocurile s-au contractat și mai mult, concomitent cu vânzările. La toate acestea se adaugă industria imobiliară care a cunoscut, precum în perioada de dinainte de criza economică, o creștere puternică. Experții din piață explică faptul că dezvoltatorii construiesc agresiv, prețurile de vânzare pentru imobile au crescut cu peste 10% în ultimele luni cel puțin în București, iar nivelul chiriilor s-a menținut de asemenea pe un nivel ascendent. La toate aceste rezultate la nivel local se adaugă lipsa măsurilor economice destinate stabilizării economiei Statelor Unite ale Americii, locul de unde a pornit criza economică. Analiștii de pe Wall Street au transmis deja un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea, din ce în ce mai mare, ca economia SUA să se blocheze și odată cu ea să înceapă o nouă criză economică la nivel global, întrucât economia americană are o pondere de aproximativ 25% din PIB-ul mondial.

Nivelul consumului produselor și serviciilor din export în România este la fel precum în 2008. Piața este însă mult mai vulnerabilă la o criză economică decât în urmă cu nouă ani. Acest lucru se întâmplă mai ales pe fondul neîncrederii țărilor emergente cu privire la posibilitatea dezvoltării afacerilor cu ajutorul României. Care este așadar viitorul economic al României prin prisma posibilității unei noi crize economice?