Jurnalul de Afaceri Octombrie 2019

OCTOMBRIE 2019

Se discută în ultimii ani despre multe inițiative care transformă din ce în ce mai mult spațiul de lucru al angajaților români și nu numai.

Companiile au realizat faptul că bugetele dedicate birourilor clasice sunt mult prea ridicate atunci când suma de bani este comparată cu beneficiile directe și vizibile. Soluția? Programe speciale, prin care angajații învață că într-o era în care conexiunea la internet este constantă, nu este necesară prezența fizică permanentă într-un birou.

Pe de o parte, a lucra la distanță este deja o inițiativă care a devenit o normalitate în cadrul multor companii. Costurile mult mai reduse și, mai presus de asta, dezvoltarea abilităților angajaților de a-și finaliza activitățile necesare de oriunde s-ar afla (lucrând practic în echipe fără granițe fizice) sunt doar două dintre beneficiile acestui stil de lucru. Cu toate acestea însă, comunicarea directă, față în față, a salariaților este o constantă ce trebuie luată în considerare, mai ales având în vedere faptul că beneficiile sunt demonstrate de specialiștii din domeniu.

Astfel, pe buzele tuturor celor interesați de spațiul de lucru este acum „Activity Based Working”. Ce înseamnă mai exact acest nou concept? Pe scurt, transformarea spațiilor de birouri de la un loc fix destinat fiecărui salariat, la locații speciale deschise, alese de fiecare, în funcție de specificul activității dintr-un anumit moment al zilei.

Mai precis, spațiile sunt realizate astfel încât să existe zone destinate oricărui tip de activitate: de la ședințe, la workshop-uri, discuții private sau de echipă, zone special pentru a susține creativitatea sau momentele de relaxare. Cu alte cuvinte, cei care au adoptat acest nou concept nu oferă un birou dedicat fiecărui angajat. Acest lucru se traduce printr-o libertate ridicată în alegera spațiului necesar finalizării sarcinilor de serviciu, dar și printr-o colaborare strânsă cu ceilalți colegi și prin creșterea creativității angajaților. Desigur, o concluzie firească este și scăderea costurilor de întreținere pentru clădirile de birouri..

.

Cum arată așadar biroul viitorului? Nimeni nu poate răspunde cu încredere la această întrebare, însă dacă este un cuvânt pe care îl folosesc toți analiștii din domeniu, acesta este „flexibilitate”.