Slide

Octombrie 2020

Munca flexibilă, cu un program pe care fiecare angajat îl poate personaliza în funcție de responsabilități, a fost înainte de pandemie un subiect sensibil pentru multe dintre companii. Lipsa de încredere în faptul că proiectele pot fi finalizate indiferent de locația în care angajații lucrează a fost întotdeauna unul dintre principalele motive pentru care a lucra remote nu a fost o soluție pe termen mediu sau lung. Odată cu restricțiile impuse de Covid-19, toți angajații a căror prezență nu este necesară într-o anumită locație și-au schimbat modul de lucru. Unele companii au implementat modalitatea de lucru flexibilă, cu o zi sau două pe săptămână la birou, altele au luat măsuri mult mai drastice, comunicând angajaților închiderea birourilor până când situația se va stabiliza.

Ultimele studii demonstrează acum faptul că lipsa prezenței la birou are efecte serioase în ceea ce privește colaborarea dintre echipe, sentimentul de aparținere unui grup mai mare și, nu în ultimul rând, productivitatea angajaților. Toate acestea pleacă de la anxietate, care este cu siguranță un efect cauzat nu doar de locația în care salariații lucrează, dar mai ales de sentimentele de singurătate, de izolare la domiciliu.

Pentru unele persoane, găsirea unui echilibru între datoriile profesionale și cele personale este foarte dificilă. În ciuda faptului că cei mai mulți consideră că a lucra de acasă vine cu mai multă libertate și cu un nivel de efort mai scăzut, realitatea ne arată contrariul: numărul de ședințe crește, la fel ca și durata acestora, iar cei mai mulți spun că trimit mesaje sau încheie raportări din ce în ce mai des în afara orelor oficiale de program. Mai mult decât atât, părinții sau cei care locuiesc împreună cu persoane care au nevoie de ajutor spun că jonglează cu greu între sarcinile personale și cele legate de birou și că nu pot distinge între cele două roluri la fel de bine precum înainte.

Soluția? Distanțarea fizică nu este sinonimă cu cea socială. Faptul că nu ne putem bucura de prezența fizică a colegilor nu înseamnă că nu putem încerca să replicăm experiența prin intermediul mediului online. Experimentăm o realitate foarte diferită și trebuie să constientizăm acest lucru, fără să ne impunem standarde restrictive și oferindu-ne libertatea să testăm cele mai bune soluții care ni se pot potrivi.