Sanatate

Oculus, cea mai mare clinică privată de oftalmologie

01.09.2016

Medicii Clinicii Oculus – invitați de seamă la cele mai importante congrese oftalmologice internaționale. Clinica Oculus a fost înființată în anul 1993, în colaborare cu o firmă olandeză din businessul medical oftalmologic, fiind prima și cea mai mare clinică privată din România, care a oferit, încă de la apariție, atât consultații, cât și operații oftalmologice.

„Încă de la început, într-un sediu închiriat, dar care avea, pe lângă cabinete, și bloc operator, ne-am orientat spre servicii nu doar de consultații, ci și de operații. De altfel, am fost primii și singurii la acea vreme care realizam operații oftalmologice în regim privat și în sistem ambulatoriu. Activitatea s-a dezvoltat rapid, astfel că în 1996 am hotărât să achiziționăm propriul sediu, mai accesibil pacienților noștri – în centrul orașului – și să ne schimbăm structura, devenind o firmă cu capital integral românesc. Au urmat investiții în aparatură medicală și chirurgicală, creșterea personalului și specializarea lui în țară și străinătate, ceea ce a dus după sine și diversificarea serviciilor oferite, precum și asigurarea celui mai înalt nivel profesional în cadrul acestor servicii”, declară dr. Ozana Moraru, administratorul  Clinicii Oculus.

Servicii oftalmologice complexe

Clinica Oculus oferă servicii de consultații generale și supra-specializate, explorări funcționale, dispensarizare de boli cronice (glaucom, retinopatie diabetică, degenerescențe maculare), dar și servicii de optică medicală – de la prescriere și realizare de ochelari, la prescriere și controale pentru lentile de contact, inclusiv lentile speciale, torice sau ortokeratologice.

Însă activitatea de bază a clinicii este reprezentată de operațiile oftalmologice, de la operații de cataractă și de glaucom, realizate cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generație, inclusiv prin tehnologia microinvazivă, până la operații de transplant de cornee atât perforante, cât și prin tehnici moderne, de transplante lamelare, fiind singura clinică din țară care realizează aceste operații de transplante.

„Un departament aparte și foarte dezvoltat e reprezentat de chirurgia refractivă – de altfel, am fost primii care am introdus acest segment chirurgical în România încă din 1999. Realizăm operații pentru vicii de refracție (miopie, hipermetropie și astigmatism), atât prin tehnologia Laser Excimer și FemtoLaser, cât și prin implantarea de lentile refractive. De asemenea, avem un departament de chirurgie vitreo-retiniană, în cadrul căruia efectuăm operații de dezlipire de retină, vitrectomii pentru multiple afecțiuni, inclusiv pentru retinopatie diabetică proliferativă, traumatisme cu corpi străini intraoculari, injecții intra-vitreene pentru stoparea unor forme de degenerescență maculară sau proliferări vasculare intraoculare de diverse etiologii”, susține Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog.

În plus, clinica are un sector de intervenții laser pentru pol anterior ocular și de pol posterior, dar și un departament mai recent înființat, de chirurgie plastică oftalmo-palpebrală, în cadrul căruia se realizează intervenții pentru afecțiunile pleoapelor și suprafeței oculare, inclusiv implantarea de celule stem în arsuri oculare.

Cabinetele de consultații și explorări paraclinice deservesc zilnic peste 250 de pacienți, iar în sălile de operații beneficiază de intervenții chirurgicale peste 4.500 de pacienți în fiecare an, dintre care cei mai numeroși sunt operați pentru cataractă și chirurgie refractivă.

Dintre explorările paraclinice pe care Oculus le realizează, amintim: ecografie de pol anterior și posterior, topografie corneană, aberometrie oculară, biometrie optică și ultrasonică, campimetrie computerizată, tomografie de pol posterior (nerv optic și retină), dar și de pol anterior (cornee), angiofluorografie retiniană și fotografii color de pol anterior și posterior.

Dintre operații, cele mai solicitate sunt cele de cataractă, operații de reducere a dioptriilor, de glaucom și transplantele de cornee, dar în ultimii ani a crescut foarte mult și numărul intervențiilor vitreo-retiniene.

Structura clinicii

Clinica Oculus deține șapte cabinete de consultații și patru cabinete de explorări funcționale și tratamente laser, două blocuri operatorii, cu trei mese chirurgicale, ambele blocuri având sală pre/postoperatorie și câte o sală de sterilizare. În plus, toate sunt dotate cu numeroase și diverse aparate de diagnostic și tratament chirurgical; întreaga clinică este echipată cu computere în rețea, prin care fișa pacientului poate circula și poate fi vizualizată și completată din orice departament al clinicii, de la secretariat, până la blocurile operatorii.

Toate cabinetele de consultații dețin câte o combină oftalmologică, ce cuprinde biomicroscoape, autorefractometre și tonometre, iar cabinetele de exploatări funcționale sunt dotate cu topografe de cornee, aberometre oculare, tomografe complexe de pol anterior și posterior, angiofluorograf standard și angiofluorograf digital, retinofot, aparate de fotografiere color a retinei și polului anterior ocular, biometre pe sistem optic sau ultrasonic, ecografe, un ultrabiomicroscop, microscoape speculare. În plus, sălile de operație sunt echipate cu aparatură de ultimă generație, printre cea mai performantă din lume, de la microscoape operatorii, la aparate de facoemulsificare și Lasere Excimer și Femtosecunda.

„Valorile pe care le-am promovat încă de la început, sunt profesionalismul în tot ceea ce facem, continua pregătire și perfecționare a personalului și, prin acestea, responsabilitatea față de pacient. Siguranța pacientului și, mai ales, a intervențiilor chirurgicale, a fost motto-ul nostru în toți acești 24 de ani”.

Echipa Oculus este formată, în prezent, din 58 de persoane, dintre care 11 medici specialiști și primari – cu normă întreagă la Oculus – 22 de asistente medicale specializate în oftalmologie și pe diverse sub-specialități, 8 secretare și alte persoane în departamentul administrativ.

Oculus, invitată la importante congrese internaționale

Datorită experienței – cel mai mare număr de operații de pol anterior ocular, mii de operații de glaucom, de transplante de cornee și peste 10.000 de ochi operați pentru vicii de refracție – a aparatelor moderne și complexe, unele dintre ele deținute în exemplar unic în România, dar și a personalului – medici exclusiv ai clinicii – Oculus este cea mai mare clinică privată de oftalmologie din țară.

„Faptul că avem pionierate în România în mai toate subspecialitățile oftalmologiei, de la debutul în chirurgia privată și ambulatorie (1993), la introducerea în țară a facoemulsificării în operația de cataractă (1997), la introducerea chirurgiei refractive Laser sau cu lentile intraoculare (1999), la introducerea cristalinului artificial foldabil (2001) și a celui multifocal (2007), a anesteziei doar cu picături pentru aceste operații (2010), până la realizarea în premieră a operațiilor de transplante lamelare de cornee (2015) – toate aceste premiere ne evidențiază în peisajul clinicilor oftalmologice din țară”, completează dr. Ozana Moraru.

În plus, Clinica Oculus a participat la cele mai importante congrese oftalmologice internaționale, în ultimii 20 de ani, iar începând din anul 2006, medicii clinicii au fost nu doar prezenți ca simpli participanți, ci invitați să prezinte lucrări și operații din activitatea și experiența lor, în fiecare an, la congrese internaționale de pe toate meridianele lumii, inclusiv la cel mai important congres european de cataractă și chirurgie refractivă – Congresul ESCRS, sau la echivalentul american, Congresul ASCRS.

Astfel, numai în ultimul an – 2015 – medicii Oculus au participat în calitate de coordonatori și instructori la cursuri practice tip Wetlab pentru tinerii oftalmologi la congresul ESCRS de iarna de la Istanbul, la mai multe conferințe pe tema studiilor clinice în oftalmologie (Madrid, Martie 2015), prezentări științifice ca speakeri – invitați ai Societății Elene de Oftalmologie (mai 2015).

Pe lângă acestea, în anul 2015 doctorii Moraru au participat la Milano la Congresul Videocattarattarefrattiva, unde au fost invitați să modereze mai multe sesiuni de chirurgie Live și să prezinte cazuri clinice complicate din diverse domenii chirurgicale oftalmologice. Însă, cel mai important, participarea la Congresul ESCRS de la Barcelona (Septembrie 2015), unde Dr. Ozana Moraru a fost invitată să susțină nu mai puțin de cinci conferințe cu cea mai înaltă audiență, pe tema complicațiilor operatorii și rezolvării lor sau pe tema folosirii tehnologiei moderne în cazurile cele mai complicate de pol anterior ocular.

De aceea, Clinica Oculus a primit numeroase premii, ca recunoaștere internațională a activității, performanțelor obținute și meritelor profesionale, dr. Ozana Moraru fiind aleasă membru în cele mai înalte foruri profesionale europene.

Estimări pozitive pentru viitor

Cele mai recente investiții realizate de Oculus au vizat achiziționarea aparaturii complete pentru realizarea transplantelor lamelare de cornee – investiție de aproximativ 70.000 de euro – a tomografului în coerență optică, cu module complete de pol posterior și anterior și cu modul de angiofluorografie digitală non-invazivă – o investiție tot de aproape 70.000 de euro – dar și achiziționarea unui sistem de aberometrie intraoperatorie ORA, în valoare de aproximativ 50.000 euro și modulul de cornee al FemtoLaserului, pentru operații de chirurgie refractivă.

„Pentru acest an ne oprim aici, dar avem în vedere pentru anul viitor cumpărarea unui microscop operator Zeiss dotat cu tomograf intraoperator, care oferă în timp real imagini ale structurilor oculare, în principal ale retinei și ale corneei, făcându-l extrem de util în realizarea preciziei maxime în operația de transplant de cornee, dar și în operațiile pe retină”, menționează dr. Ozana Moraru.

Datorită investițiilor realizate și a diversificării serviciilor chirurgicale oftalmologice, Clinica Oculus estimează o creștere de 10-12% a cifrei de afaceri a anului în curs.

Datorită evoluției pozitive înregistrate în prima jumătate a acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, Clinica Oculus estimează o creștere a cifrei de afaceri de aproximativ 10-12%, la sfârșitul anului 2015 înregistrând 15,3 milioane de lei.

Un alt fapt care determină previziunile bune din punct de vedere economic pentru 2016 este reprezentat de diversificarea serviciilor chirurgicale – începând din acest an, Oculus oferă pacienților și operații din sfera oculoplastică, dar mai ales, transplante de cornee într-un număr mai mare față de anii trecuți, datorită colaborării cu o bancă de cornee, poate cea mai competitivă din Europa.