Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) atrage atenţia că utilizarea medicamentelor generice nu a crescut suficient pentru a asigura un bun acces la tratament al pacienţilor.
”Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociaţie care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenţi pe piaţa românească, salută atenţia acordată de către Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare medicamentelor generice şi rolului lor în asigurarea accesului la tratamente de înaltă calitate şi accesibile că preţ pentru pacienţii din întreaga lume”, arată Asociaţia, într-un comunicat de presă.
Potrvit raportului”Health at a glance 2013”, în multe ţări cota de piaţa a medicamentelor generice a crescut semnificativ în ultimul deceniu. Totuşi, în unele state, aceste produse farmaceutice doar o mică parte din totalul medicamentelor comercializate. Astfe, în Luxemburg, Italia, Irlanda, Elveţia, Japonia şi Franţa, genericele au o cotă de piaţă de mai puţin de 25%, comparativ cu aproximativ 75% în Germania sau Regatul Unit.
Reduceri importante de costuri
Rata de prescriere redusă a medicamentelor generice arată nevoia unei mai bune informări a medicilor, mai ales că prin utilizarea acestor produse determină scăderi importante ale costurilor din sistemele de sănătate.
Un studiu realizat de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, împreună cu compania de consultanţă KPMG, arată că o creşterea volumului de prescrieri cu medicamentele generice (astfel încât volumul să ajungă la un nivel de 80% din total prescrieri) s-ar obţine economii de 100 milioane de euro anual, atât pentru bugetul statului, cât şi pentru pacienţi.
„Economiile rezultate ar putea fi direcţionate către alte zone sub presiune ale sistemului de sănătate, cum ar fi construirea de noi spitale, creşterea salariilor personalului medical sau plata arieratelor sistemului medical.” a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR.