Stiri: Social

Olimpiada Internaţională de Matematică: România a obţinut şase medalii

16.07.2015

Olimpicii români au obținut șase medalii (o medalie de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz) la a 56-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, desfășurată în perioada 4 — 16 iulie, în Chiang Mai (Thailanda). Ediția din acest an a reunit peste 570 de concurenți din 104 țări.

Laureata cu argint la ediția de anul trecut a competiţiei internaţionale, Simona Diaconu, elevă la Liceul Internațional de Informatică din București, și-a adăugat în palmares o medalie de aur, performanță care-i confirmă rezultatul de același nivel reușit în primăvară, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete.

Medaliile de argint au fost obținute de Ștefan Spătaru (“aur” în 2014), Theodor Andrei Andronache (“argint” în 2014) și Marius Ioan Bocanu, toți elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică din București, respectiv Ciprian Mircea Bonciocat, elev al Colegiului Național de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti. Medalia de bronz a intrat în posesia lui Bogdan Puiu (Colegiul Național “Vasile Alecsandri” din Galați).

Lotul olimpic al României a fost însoțit de prof. Univ. Dr. Radu Gologan, coordonator al lotului și președinte al Societății de Științe Matematice din România, conf. Univ. Dr. Cătălin Gherghe (Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București) și Mihail Bălună, profesor la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București. Pregătirea echipei s-a realizat în parteneriat cu Societatea de Științe Matematice din România.

Prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică s-a desfășurat în România, în anul 1959, fiind inițiată de Societatea de Științe Matematice din România. Au participat 7 state: Bulgaria, Polonia, Ungaria, fosta Republică Democrată Germană, fosta U.R.S.S., ex-Cehoslovacia și România. În prezent, peste 100 de țări, de pe 5 continente, participă anual la această competiție.