Stiri: Social

Programe formare ANOFM

Olimpicii români au obţinut cinci medalii la Olimpiada Internațională de Fizică

14.07.2015

Olimpicii români au reeditat succesul repurtat în 2014 la Olimpiada Internațională de Fizică, reușind același palmares remarcabil — cinci medalii: două de aur, două de argint și o medalie de bronz. Datorită acestui rezultat, România a ocupat din nou primul loc în Europa, respectiv locul 10 în lume.

Medaliile de aur au fost cucerite de Tudor Crețu (argint în 2014) și Ștefan Eniceicu (aur în 2014), elevi în clasa a XI-a, la Liceul Internațional de Informatică din Capitală. De asemenea, lui Ștefan Eniceicu i-a fost decernat și premiul special din partea Societății Europene de Fizică pentru cel mai mare punctaj obținut de un elev din Europa la proba teoretică (29,8 puncte din maximum de 30).

Laureat cu aur la ediția precedentă, Cristian Alexandru Frunză (clasa a XII-a/Liceul Internațional de Informatică din București) a obținut anul acesta o medalie de argint, performanță atinsă și de colegul său de liceu, Răzvan Radu (clasa a X-a). Medalia de bronz a intrat în posesia Ilenei Rugină, elevă în clasa a XII-a la Liceul Internațional de Informatică.

Delegația României a fost condusă de Adrian Dafinei, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universității București și însoțită de Delia Davidescu (profesor la Liceul Internațional de Informatică) și Sebastian Popescu, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universității ‘A.I. Cuza’ din Iași.

A 46-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Fizică s-a desfășurat în Mumbai (India), în perioada 4-12 iulie, reunind peste 190 de concurenți din 48 de țări.