Stiri: Energie

OMV a preluat unul din cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din Rusia

04.12.2017

Grupul austriac OMV a încheiat o tranzacție privind preluarea unei participații de 24,99% la zăcământul Yuzhno Russkoye, unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din Rusia, de la grupul german Uniper, o tranzacție care îi va majora producția de hidrocarburi din Rusia cu aproape un sfert.

Finalizarea tranzacției cu o valoare de 1,719 miliarde de euro, anunțată pentru prima dată în luna martie a acestui an, vine după obținerea aprobărilor necesare din parte organismelor de reglementare din Rusia și a celorlalți acționari, va avea efect retroactiv de la 1 ianuarie 2017, a precizat OMV.

„Încheierea acestei tranzacții istorice este un nou pas în îndeplinirea strategiei companiei de a face din Rusia o nouă regiune de bază pentru OMV. Participația noastră la Yuzhno Russkoye va crește producția totală a OMV cu 100.000 de barili echivalent petrol pe zi până la 430.000 de boe/d” a declarat directorul general de la OMV, Rainer Seele.

Amplasat în regiunea Yamal-Nenets, vestul Siberiei, zăcământul Yuzhno Russkoye este unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din Rusia. Producția actuală se ridică la 25 de miliarde metri cubi pe an, iar zăcământul reprezintă principala sursă de alimentare a gazoductului Nord Stream, care aprovizionează direct Germania cu gaze rusești. Printre co-proprietarii zăcământului se află Gazprom (40%) și Wintershall, divizie a BASF, cu o participație de 35%.