Stiri: Energie

OMV Petrom a trecut pe pierdere în 2015

19.02.2016

OMV Petrom a trecut pe pierderi, anul trecut, înregistrând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, față de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul 2014. Acesta este primul an în care grupul raportează pierderi, de la privatizarea sa în anul 2004.

„În 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. Contribuţia negativă din Upstream a fost parţial compensată de performanţa foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piaţă şi ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor şi menţinere a poziţiei competitive, concomitent cu reducerea investiţiilor cu 38% faţă de 2014. Cu toate acestea, am reuşit să menţinem relativ stabilă producţia de hidrocarburi, beneficiind de investiţiile şi descoperirile din anii anteriori”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.

Aceasta a mai spus că împreună cu partenerul său, ExxonMobil, a finalizat a două campanie de foraj de explorare în perimetrul Neptun, care a inclus săparea a şapte sonde în total, majoritatea indicând prezenţa gazelor naturale, şi testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino.

„Rezultatele sunt suficient de încurajatoare pentru a continuă să evaluăm viabilitatea comercială a dezvoltării resurselor descoperite”, a mai afirmat Mariana Gheorghe.

Însă, că răspuns la persistenţa condiţiilor de piaţă nefavorabile, Petrom va continua să îşi ajusteze nivelul de activitate, aici fiind inclusă intenţia managementului de a propune nedistribuirea de dividende pentru 2015.

Potrivit raportului financiar, rezultatul net atribuibil acționarilor OMV Petrom S.A. a fost o pierdere de 676 milioane de lei, comparativ cu profitul net de 2,103 miliarde de lei înregistrat în 2014. Pierderea pe acțiune a fost de 0,0119 lei în 2015 față de un profit pe acțiune de 0,0371 în anul precedent.

Vânzările din segmentul Downstream Oil au reprezentat 73% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Downstream Gas au reprezentat 23%, iar cele din Upstream au fost aproximativ 4%.

Rezultatul operațional al Grupului (EBIT) a avut o pierdere de 530 milioane lei, comparativ cu rezultatul pozitiv din 2014 de 3,34 miliarde lei, în principal din cauza veniturilor mai mici din vânzări și a ajustărilor de depreciere mai mari pentru active productive din Upstream, în urma revizuirii estimărilor cu privire la prețul țițeiului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Cheltuielile de explorare în valoare de 577 milioane de lei, în principal în relație cu sonde de explorare fără succes (408 milioane de lei), au influențat, de asemenea, în mod negativ rezultatul.

În 2015, producția de țiței, gaze și condensat la nivel de Grup a fost de 65,19 milioane bep (baril echivalent petrol, n.r.), în ușoară scădere față de nivelul înregistrat în 2014, ca urmare a reducerii producției cu 1% a producției în România.