Stiri: Energie

OMV Petrom

OMV Petrom a anunţat că a câștigat licitația pentru un nou perimetru în Marea Neagră

29.06.2020

OMV Petrom a anunţat că a câștigat licitația pentru un perimetru de explorare țiței și gaze din Marea Neagră, în zona offshore a Georgiei. Compania continuă, aşadar, să își extindă operațiunile în regiunea Mării Negre. Perimetrul de explorare acoperă o suprafață totală de 5.282 de kilometri pătrați

Compania a precizat că a fost selectată drept câștigătoare a licitației internaționale deschise, organizată de Ministerul Economiei și Dezvoltării Durabile a Georgiei, pentru perimetrul II offshore.

OMV Petrom. Ce spune conducerea companiei?

Peter Zeilinger, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Upstream: „Ne continuăm planurile de a ne extinde activitățile din upstream în regiunea Mării Negre. Aceasta este o altă etapă importantă, după semnarea unui contract pentru intrarea în licența de explorare Han Asparuh, în zona offshore a Bulgariei. Este o continuare firească a experienței noastre de peste 40 de ani în apele românești ale Mării Negre.”

OMV Petrom. Negocierea unui contract de partajare

Perimetrul va fi concesionat oficial numai dacă negocierea unui contract de partajare a producției va fi finalizată cu succes. În acest caz, OMV Petrom va obține drepturile de a desfășura activități de explorare țiței și gaze naturale în perimetrul II, amplasat în platoul continental și în zona economică offshore a Georgiei din Marea Neagră.

Operațiuni de explorare, dezvoltare şi producţie

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început în anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție în Marea Neagră a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în apele de mică adâncime (perimetrul Istria) şi operaţiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).

Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (perimetrul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. În 2019, a reprezentat circa 17% din producția Grupului în România.

Citeşte şi Sam Mills Business, preluată de Givesco A/S