Stiri: Energie

OMV Petrom și CE Oltenia - parcuri fotovoltaice

OMV Petrom și CE Oltenia construiesc patru parcuri fotovoltaice

04.10.2022

OMV Petrom va construi, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de aproximativ 450 MW. Investiţiile necesare depășesc 400 milioane de euro.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Işalniţa, Tismana, Roşia şi Rovinari. Acestea vor fi situate pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia. Potrivit estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic naţional începând din anul 2024.

OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte în decembrie 2021, la finalul unei proceduri de selecţie organizate de CE Oltenia.

Din valoarea totală a investiţiilor, 70% sunt finanţate prin Fondul de Modernizare.

Ce spune conducerea OMV Petrom?

„Ne-am propus ca, până în 2030, să punem în funcţiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresăm semnificativ spre acest obiectiv şi împreună contribuim la tranziţia energetică a României. Puterea instalată a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totală instalată la nivel naţional de energie solară, care în prezent este de aproximativ 1,4 GW”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.

Tranziţia energetică a României

Daniel Burlan, preşedinte al Directoratului CE Oltenia, a afirmat că toate cele patru parcuri fotovoltaice reprezintă un obiectiv important în ceea ce priveşte contribuţia la tranziţia energetică a României.

„CE Oltenia – cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, trebuie să îşi adapteze strategia de dezvoltare la noile tendinţe şi cerinţe care vizează decarbonarea sistemului energetic şi diversificarea mixului energetic al României prin înlocuirea unităţilor pe bază de lignit cu centrale pe bază de gaz şi proiecte de energie regenerabilă, în vederea menţinerii în siguranţă a sistemului energetic Naţional (SEN). Implementarea în parteneriat cu OMV Petrom a celor patru parcuri fotovoltaice reprezintă un obiectiv important pentru societate, atât în ceea ce priveşte contribuţia la tranziţia energetică a României, cât şi pentru implementarea măsurilor din Planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană”, a precizat Daniel Burlan.

Citește și Ajutor de stat în valoare de 2,66 miliarde de euro pentru CE Oltenia