Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic investește în echipamente de ultimă generație. Un centru medical tânăr, Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic Onco Card a fost inaugurat pe 31 mai 2012, la Brașov, ca prima investiție privată din România în domeniul oncologic. Acesta este astăzi una dintre cele mai moderne instituții medicale de diagnostic și tratament oncologic din România.
Încă de la înființare, spitalul a avut în structura sa secțiile de Oncologie medicală, Hematologie, Radioterapie — cu spitalizare de zi și spitalizare continuă — Secția de Imagistică pentru rezonanță magnetică, tomografie computerizată, mamografie, osteodensitometrie, radiografie. De curând s-au pus bazele ambulatoriului de specialitate cu diferite specialități medicale și o secție de chirurgie în dezvoltare.
„Fără falsă modestie, afirmăm că CENTRUL DE DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT ONCOLOGIC este unul din cele mai complete centre de diagnostic general din Romania, ce asigură cea mai completă platformă de investigații paraclinice de imagistică de înaltă performanță, precum cea mai modernă și completă secție de radioterapie din România”, declară Anamaria Făgăraș, manager general Onco Card.
Structura centrului medical
Onco Card are două direcții definitorii pe care și-a axat activitatea, care stau la temelia instituției și care constituie premisele progresului în activitatea centrului medical: tratamentul pacientului și resursa umană.
Tratamentul pacientului se bzează pe dovezi și managementul cazului, prin cooperarea unei echipe medicale alcătuită din chirurg, radioterapeut, oncolog medical și alți specialiști, iar resursa umană este asigurată prin formarea de specialiști în instituții cu structură complexă, din Germania, Belgia, România, cu scopul de a forma personal cu înalte competențe profesionale.
„Consider că numai cu o echipă foarte bine pregătită profesional, închegată și fidelă valorilor în care credem putem face performanță”, susține Anamaria Făgăraș.
Din punct de vedere structural, Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic are două mari ramuri: platforma de diagnostic și platforma de tratament oncologic.
În ceea ce privește platforma de diagnostic, centrul medical dispune, atât pentru afecțiuni oncologice, cât și pentru alte afecțiuni, de Ambulator de specialitate, structurat pe 12 cabinete de consultații medicale, cu multiple specialități medicale și chirurgicale, astfel: Boli Infecțioase, Cardiologie, Chirurgie generală, Dermatologie, Endocrinologie, Gastroenterologie, Ginecologie, Hematologie, Oncologie, ORL, Pneumofiziologie, Radioterapie, Urologie.
De asemenea, spitalul deține și un Departament de imagistică medicală, dotat cu echipamente ce permit diagnosticarea imagistică precoce și de înaltă precizie. Investițiile efectuate de acest departament sunt Radiologie, Mamografie, Tomografie computerizată, Rezonanță Magnetică, Ecografie, Osteodensitometrie.
Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic asigură servicii medicale preventive și curative
Cea de-a doua ramură, platforma de tratament oncologic, cuprinde Platoul de Radioterapie și compartimentul clinic cu 94 de paturi, structurat pe secții: Secția de radioterapie, Secția de oncologie medicală și hematologie, Secție de chirurgie și de reanimare și Anestezie și terapie intensiva, ambele aflate în curs de activare.
Această platformă cuprinde spitalizare de zi, cu un departament cu 10 paturi pentru oncologie, hematologie, radioterapie, dar și spitalizare continuă, structurată pentru fiecare secție, la un standard înalt al serviciilor de îngrijire medicală.
„Platoul radioterapie din cadrul CDTO, este una din cele mai moderne și complete din România, dispunând de două acceleratoare lineare de ultimă generație, de mari energii, cu energii cuprinse între 6-16 mev, având opțiuni diferite și permițând o precizie mare a iradierii tumorii cu efecte reduse la nivelul țesuturilor sănătoase. Sistemul de planificare a iradierii și de determinare a tehnicii de iradiere (ARIA ECLIPSE), precum și computerul tomograf dedicate simulării/iradierii permit urmărirea exactă și individualizarea tratamentului”, adaugă managerul companiei.
Pacienții aflați în Secția de Oncologie Medicală beneficiază de un tratament conform ghidurilor internaționale de diagnostic și tratament al cancerului în practica medicală curentă. În plus, spitalul are propria farmacie cu circuit închis, care permite prepararea centralizată a medicamentelor specifice, respectându-se astfel dozele recomandate.
Dotări moderne pentru diagnosticare și tratament
Spitalul a fost conceput cu maximă exigență, ca un centru de diagnostic și tratament, fiind dotat cu echipamente medicale de ultimă generație de înaltă performanță, atât pentru investigații paraclinice de imagistică, cât și pentru radioterapie. Este construit pe o suprafață de 8.200 mp, având 37 de saloane, din punct de vedere logistic acoperind necesitățile de diagnosticare și tratament pentru regiunea centrală a țării.
Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic se situează la același nivel de performanță cu oricare alt centru de excelență de profil din Europa
Activitatea medicală a spitalului se desfășoară cu ajutorul unor echipamente medicale de ultimă generație, echipamentele de vârf în radioterapie fiind cele produse de Varian Medical Systems.
„Chiar dacă suntem într-un spațiu în care teama și descurajarea se aciuează lesne, energia pozitivă a oamenilor din echipa mea, cu care muncesc cot la cot, aduce alinare bolnavilor și le redă încrederea în viață. Pasiunea, bucuria de a învăța, dorința de a ne ajuta semenii ne fac să insuflăm pacienților încredere, curajul și voința de a lupta și de a învinge boala. Am știut mereu și am demonstrat că investind în noi, investim în sănătatea pacienților noștri. Și asta ne face diferiți și, implicit, ne deosebește de alte companii”, menționează managerul Onco Card.
Strategii pentru viitor
În prezent, Onco Card are mai multe investiții în desfășurare, care se vor ridica la aproximativ 4 milioane de euro.
O primă investiție reprezintă înlocuirea unuia dintre echipamentele de radioterapie prin achiziționarea unui echipament Varian modern, la cel mai înalt nivel de performanță. Acesta va permite realizarea de tratamente personalizate mult mai eficiente, cu efecte adverse minime.
Principalele investiții ale clinicii sunt reprezentate de echipamentele medicale de ultimă generație
O altă investiție aflată în curs este instalarea unui PET-CT, un echipament modern și precis pentru diagnosticarea și stadializarea tumorilor canceroase. În același timp, este perfectată și partea de service și mentenanță a aparaturii astfel încât continuitatea și accesul la tratamente să nu fie perturbate.
Un proiect notabil de viitor este dezvoltarea chirurgiei patologice mamare într-un nou concept, odată cu activarea Secției de Chirurgie ATI, care dispune de un bloc operator modern și de condiții de urmărire post-chirurgicală.
„Acordăm atenție crescută și dezvoltării structurilor de management și marketing medical în cadrul grupului, context în care avem în vedere creșterea echipei de specialiști în domeniul oncologic și radioterapie, precum și implementarea de noi strategii de management. Noul management va avea ca obiectiv atingerea excelenței operaționale în activitatea medicală, precum și eficientizarea costurilor și a resurselor, cu scopul de a oferi servicii medicale de înaltă calitate”, mai susține Anamaria Făgăraș, managerul Onco Card.
De asemenea, se lucrează la rebranding-ul clinicii, noua identitate definind instituția ca pe un centru medical de excelență pentru întreaga regiune, acesta fiind și dezideratul principal al Centrului de Diagnosticare și Tratament Oncologic.
În plus, tendința ascendentă a cifrei de afaceri, care a început sa crească cu finele anului 2015 , se va păstra și în acest an, cu atât mai mult cu cât în primele 4 luni ale anului 2016 clinica a înregistrat o creștere cu 30% față de estimarea inițială. De aceea, planurile de viitor ale Onco Card vizează menținerea unui echilibru financiar care să permită instituției medicale poziționarea ca o instituție de referință în sănătate.