Bursa de Valori Bucuresti (BVB) și Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) au prezentat un proiect de colaborare în ce privește implementarea pe piața de energie și cea de capital a serviciilor de contraparte centrală (CCP). Scopul este de a elimina în totalitate riscul de contraparte caracteristic celor două piețe.
Se are în vedere crearea premiselor pentru lansarea de contracte futures cu activ suport pe indici ai pieței de energie.
Ce spune directorul BVB?
Adrian Tănase, directorul general al BVB, explică că abordarea propusă este următoare: pe lângă tranzacțiile desfășurate pe piețele administrate de BVB pentru acțiuni, obligațiuni, derivate financiare, proiectul CCP să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare pentru tranzacții desfășurate în piața energiei.
”De asemenea ne dorim ca tot din prima etapă să lansăm instrumente financiare de tip futures având activ suport energia electrică. La nivelul pieței de capital locale, proiectul de creare a contrapărții centrale pune bazele unei infrastructuri moderne care să corespundă celor mai înalte standarde și bune practici din Uniunea Europeană”, a mai spus Adrian Tănase.
Declarațiile directorului general al OPCOM
De asemenea, Victor Ionescu, director general OPCOM, spune că proiectul BVB oferă avantajul eliminării riscului valutar. În plus, sunt eliminate și unele costuri suplimentare de evaluare a garanțiilor pentru participanții la piața energiei.
”Din perspectiva pieței de energie electrică, a piețelor centralizate pe care OPCOM le pune la dispoziția operatorilor economici din domeniul energiei electrice, proiectul Casei de Compensare locale al BVB este de natură să furnizeze o soluție pentru rezolvarea corectă, rapidă și sigură a riscului de contraparte”, a declarat Victor Ionescu.
Bursa de Valori București a lansat, în 2018, un proiect de implementare a unui set de măsuri și investiții majore pentru crearea unei infrastructuri moderne în acord cu standardele de bune practici din Uniunea Europeană.
Citește și Loteria bonurilor fiscale. Verifică dacă ai câștigat!
Acest proiect a primit confirmările de susținere din partea:
- Autorității de Supraveghere Financiară (ASF)
- Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)
- Băncii Naționale a României (BNR).
Planul de afaceri și conceptul noii instituții va fi analizat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor a BVB. Întâlnirea va avea loc în perioada 29-30 ianuarie 2019.
Citește și Piața de e-commerce din România, evoluție spectaculoasă în 2018