Stiri: Companii

Operaţional HR: Cele mai dorite beneficii extra-salariale preferate de angajaţi

24.09.2015

Pe 22 şi 23 septembrie, BusinessMark a organizat a doua ediţie a conferinţei Operaţional HR. Evenimentul şi-a propus să vină în întâmpinarea specialiştilor din domeniul Resurse Umane cu discuţii utile despre activitatea lor de zi cu zi.

Cea de-a doua zi a evenimentului a fost formată din trei sesiuni de discuţii şi trei workshopuri care s-au desfăşurat în paralel. Printre temele abordate se numără regimul orelor de repaus săptămânal vs. cel al orelor de sărbători legale, cum te ajută o soluţie software să câştigi timp şi să salvezi bani din bugetul companiei în timp ce te ocupi de HR operaţional şi Social Media – componentă esenţială în procesul de recrutare.

Invitaţii primei sesiuni au fost Raluca Avramescu, HR Manager, Arctic, Roxana Tesiu, Europe HR Head, Wipro, Irina Iliescu, HR Manager, McCann, Carmen Iancu, Executive Director HR, Caroli Foods, Gabriela Vasile, Senior Recruiter, Oracle România, Mihai Zant, Head of Training and Recruitment, Apă Nova Bucureşti, Ana-Maria Andrei, HR Operations Manager, Bergenbier. Moderatorul sesiunii a fost Leonard Rizoiu, Managing Director, Leo HR.

”Avem în permanenţă nevoie de cât mai mulţi candidaţi. Profilurile lor sunt diferite de la absolvenţi până la oameni cu pregătire specială. Ne concentrăm pe pregătirea studenţilor încă din facultate şi integrarea lor în piaţă muncii după absolvire. Din fericire, forţă de muncă din România este foarte bună, în special în sudul ţării. Încercăm însă să avem acces şi la forţa de muncă din alte zone şi să ne extindem regional”, a declarat Gabriela Vasile, Senior Recruiter, Oracle România.

De asemenea, Irina Iliescu, HR Manager, McCann, a explicat că nu avem probleme în atragerea forţei de muncă, însă această forţă de muncă nu se ridică la standardele noastre şi nici la cele ale industriei.

”Şi noi avem o presiune pe zona de tehnicieni şi de aceea am hotărât să ne ocupăm singuri de asta, mai ales că suntem foarte nişaţi şi angajaţii au nevoie de pregătire specială. Procesul de recrutare este unul subiectiv. Vrem să ne asigurăm că viitorii angajaţi sunt analizaţi cum trebuie din punctul de vedere al resurselor umane. Urmează un interviu în care urmăresc să înţeleg ce îşi doreşte angajatul şi mai ales care este chimia dintre candidat, manager şi echipa în care urmează să lucreze”, a declarat Mihai Zant, Head of Training and Recruitment, Apă Nova Bucureşti.

Sesiunea a doua a fost una de interactive speech, susţinută de Dragoş Popescu, Managing Partner, DIAGMA şi Andreas Fuhrmann, Managing Partner, TRANSEARCH Internaţional România.

Speakerii celei de-a treia sesiuni au fost Malvika Lupoaie, Human Resource Business Partner, Huawei România, Lorelai Marchidan, HR Director, Servier Pharma, Ariadna Sutac, Executive Manager Human Resources, ABB, Alexandru Savin, Account Manager, TotalSoft, Raluca Costea, HR Business Partner, British American Shared Services Europe, Monica Vieriţa, Director Resurse Umane România, Germania şi SUA, Luxoft Professional şi Florentina Scarlat, Regional Sales Manager, Signal Iduna.

”Turnoverul de angajaţi este o provocare la nivel global. Se pare că această este principala problema a 97% dintre CEO la nivel mondial. Retenţia angajaţilor devine o problema serioasă. În IT, turnoverul ajunge la 40%. Trebuie să împărţim însă angajaţii care pleacă în funcţie de două variante ale plecării: volountara sau involuntară. Trebuie să avem în vedere şi motivele plecării. Poate că unii dintre cei care pleacă nu erau oricum implicaţi şi atunci plecarea lor nu va avea impact negativ asupra companiei. Totuşi, este foarte important să înţelegem fenomenul pentru că generează costuri foarte mari, poate afecta performanţă de business”, a declarat Malvika Lupoaie, Human Resource Business Partner, Huawei România.

Florentina Scarlat a afirmat că asigurarea de sănătate este unul dintre cele mai cerute beneficii de către angajaţi, iar Alexandru Savin, Account Manager, TotalSoft, a prezentat beneficiile Viziunii 2020 a companiei.

”Viziunea 2020 înseamnă: o singură platforma software, consultanţă şi servicii suport pentru toate procesele HR. Ne dorim să aducem toate procesele de HR în aceeaşi aplicaţie. Asta înseamnă raportare integrată pentru: recrutare şi selecţie, operaţional, formare şi dezvoltare, managementul performanţei şi recompensării”, a declarat Alexandru Savin.

Totodată, Monica Vieriţa, Director Resurse Umane România, Germania şi SUA, Luxoft Professional, a precizat că pentru compania pe care o reprezintă a fost o provocare convingerea oamenilor să fie interesaţi şi de altceva în afară de salariu.

„După aceea, beneficiile au fost văzute că un lucru foarte comun şi nu mai erau văzute că un beneficiu în sine. De aceea am ajuns la beneficiile flexibile. Angajaţii vin într-o companie şi rămân acolo pentru plata şi beneficii. De aceea partea de beneficii este foarte importantă şi necesită ajustare permanentă. Încercăm să introducem un pachet de beneficii flexibile care să genereze engagement: asigurări de călătorie, lecţii de şofat, abonament stomatologic, abonament de sănătate, zile de vacanţă extra, cursuri pentru hobbyuri, sport etc”, a explicat Monica Vieriţa, Director Resurse Umane România, Germania şi SUA, Luxoft Professional.