Stiri: Companii

Concediu 2020

Operatorii din turism, afectaţi de schimbarea anului şcolar

11.09.2015

Operatorii din turismul românesc spun că modificarea structurii anului școlar 2015-2016 le cauzează pagube financiare, atât turoperatorilor români dar și turiștilor. Astfel, săptămâna în plus de vacanță, în ianuarie, noua perioadă de vacanță din februarie şi zilele în plus de școală din iunie, stabilite de Ministerul Educației, fără consultarea mediului privat și a antreprenorilor din turism, aduce probleme atât agențiilor de turism, cât și hotelierilor.

”Schimbarea structurii anului școlar se face controlat, după discuții inclusiv cu reprezentanții din turism, pentru că perioadele de vacanțe sunt extrem de importante pentru toți care activează în această industrie. Nu doar că nu am fost consultați, nu a fost făcută o consultare publică, proiectul nu a fost în dezbatere publică, ci publicat tacit în Monitorul Oficial, cu patru zile înainte de începerea anului școlar 2015-2016, punându-ne în fața unui fapt împlinit”, spune Aurelian Marin, președinte al Asociației Națioale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Per total, până la ora actuală, circa 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanței de iarnă. Agențiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România și străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016, conform fostei programe școlare iar, clienții au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor semnate

”Cu alte cuvinte, nu vor pierde bani doar turoperatorii, ci și clienții lor. Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuții între autorități și patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului școlar. Oare domniile lor nu obișnuiesc că plece în vacanța de iarnă, la schi, cu copiii, și nu rezervă din timp sejurul? Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului școlar nu va mai oferi turiștilor români posibilitatea să meargă în vacanțe la prețuri mici, prin pachete contractate din timp?”, spune Lucia Morariu, prim- vicepreședinte ANAT.

Parteneriatele şi pachetele de vacanţă pentru sezonul de iarnă 2015-2016 sunt efectuate cu un an înainte, pentru a putea oferi turiștilor sejuriri la preţuri reduse, iar prelungierea anului școlar până aproape de finalul lunii iunie încurcă desfășurarea activității turistice..

.

”Charterele vor începe operarea mai târziu, aproape de vârful de sezon și, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru îl va simți tot turistul. Mai mult, terminarea școlii la finalul lunii iunie va afecta vacanțele pe litoralul românesc care începuse să fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oară, în ultimii ani, când data de terminare a anului școlar este modificată, mutându-se tot mai mult către finalul lunii iunie”, spune Aurelian Marin.