Stiri: Finante

Oportunitățile de finanțare nerambursabilă, dezbătute la Professional Corner AMCOR

28.03.2016

Pe data de 23 martie, AMCOR (Asociația Consultanților în Management din România) a organizat un nou eveniment din seria Professional Corner AMCOR. Subiectul de discuție propus pentru această sesiune a fost: ”Oportunități de finanțare nerambursabilă pentru 2016 și propuneri de optimizare a finanțărilor”.

Conferinţa a avut loc în Capitală, la hotel Intercontinental, și s-a bucurat de o largă participare, atât din partea comunității consultanților în management, cât și a reprezentanților unor alte mari organizații profesionale din domeniul turismului, al agriculturii și al industriei software, ai unor importante clustere, ai unor mari companii private, dar și ai autorităților centrale.

Printre speakerii invitați s-au numărat Cătălin Hristea – Președintele AMCOR și reprezentantul companiei PMSolutions, Dragoș Pâslaru – Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru, Laurențiu Stelea – secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Bogdan Alecu – Director în cadrul Direcției Generale Dezvoltare Rurală, Petre Luigi Luican – Coordonatorul Comisiei de Fonduri Europene din cadrul AMCOR și reprezentant al companiei Proconsult, Mădălina Zamfir – reprezentant BDO Business Advisory și Cristian Găină – reprezentantul companiei Gapa.

Cătălin Hristea a susținut o prezentare în cadrul căreia a explicat motivația implicării consultanților în proiecte investiționale sau de dezvoltare cu mare impact la nivel local, regional și național, precum și interesul pe care oportunitățile de finanțare din Fonduri Europene îl creează în rândul clienților a mai mult de 80% dintre membrii AMCOR.

De asemenea, prezentarea a subliniat obiectivele pe care consultanții le urmăresc prin implicarea în demersurile asociate managementului fondurilor europene (proceduri clare cu aplicare obiectivă, încurajarea și implementarea unor proiecte relevante, cu rezultate real utile, gestionate eficient). Totodată, Cătălin Hristea a evidențiat câteva dintre lecțiile învățate din exercițiul de programare anterior, formulând propuneri concrete pentru îmbunătățirea implementării proiectelor din exercițiul de programare 2014-2020.

Tot în cadrul evenimentului, Laurențiu Stelea, secretar de stat, a prezentat inițiativele Ministerului Fondurilor Europene în ceea ce privește operaționalizarea sistemului MySMIS, precum și a centrului de Help Desk de la nivelul MFE, care vor veni în sprijinul beneficiarilor interesați de accesarea fondurilor europene.

Bogdan Alecu a vorbit despre Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, cu detalii privind bugetul alocat, oportunitățile de investiții și sub-măsurile existente pe PNDR, dar și sub-măsurile care urmează să fie lansate în perioada imediat următoare.

Ultima parte a evenimentului a fost rezervată unei dezbateri între speakeri și participanți, pe subiecte de interes și având la bază întrebări ale participanților.