Logistica

OPREAN, cel mai mare transportator de textile din România

01.07.2016

Compania investește anual în extinderea și modernizarea flotei auto. Debutând mai mult ca un hobby, în anul 1993, OPREAN și-a început activitatea cu un număr relativ redus de camioane mici. Ulterior, datorită evoluției pozitive, conducerea companiei a luat  businessul mult mai în serios, în anul 2001 făcând un pas important prin achiziționarea primelor camioane mari.

În continuare, tendința de dezvoltare a companiei a fost una ascendentă, ajungând în scurt timp un jucător important pe piața de transport din România.

„Provocările au fost multe, obstacolele nu au fost puține, dar prin muncă și seriozitate, am reușit să devenim cel mai mare transportator de textile din România. În momentul de față avem un brand propriu, „OPREAN”, și un prestigiu pe care ne străduim să îl menținem la cote înalte în fiecare zi de activitate”, declară Laurențiu Trif, director executiv al OPREAN SRL.

O flotă în continuă extindere

OPREAN are în portofoliul său atât servicii de transport, cât și spațiu de depozitare pentru produse pe umerașe și pentru marfă paletizată, însă serviciile de transport sunt cele mai solicitate de către clienții companiei.

Astfel, ca operator intern și internațional, OPREAN poate oferi transporturi dedicate/complete, transporturi în sistem grupaj, transporturi pe bază de contract sau comandă (lunar sau anual), transporturi de livrare internă, depozitare.

Din toată gama de servicii, compania s-a focusat de-a lungul anilor pe două tipuri de transporturi: transportul hainelor pe umerașe și transportul produselor la temperatură controlată. În consecință, OPREAN are o flotă auto formată din 190 de ansambluri, având o medie de vârstă de 3 ani. Aceasta cuprinde camioane, de mic și mare tonaj cu semiremorcă dreaptă, jumbo, mega-trailere și semiremorci la temperatură controlată sau megaprelate.

Anul 2001 a fost un an important pentru companie datorită achiziționării primelor camioane mari, în număr de 6, însă OPREAN a investit anual în extinderea și modernizarea parcului auto.

Compania oferă servicii variate de transport, asigurate de o flotă auto aflată în continuă extindere și modernizare

În continuare, în 2002 compania a achiziționat încă 6 autocamioane de mare tonaj și 3 autoutilitare de mic tonaj. Datorită numărului mare de solicitări de transport, parcul fiind mic și nemaifăcând față solicitărilor, societatea a mai achiziționat încă 22 de autocamioane de 22 de tone și 11 autoutilitare.

În anul 2005, parcul auto s-a îmbogățit cu încă 10 autocamioane de mare tonaj, 10 semiremorci și 4 autoutilitare, în acest an începând ceea ce avea să fie o tradiție a companiei OPREAN, aceea de a achiziționa cel puțin 5-10 autocamioane în fiecare an.

În consecință, societatea de transport și-a diversificat aria de servicii proporțional cu creșterea flotei, putând transporta atât mărfuri generale, cât și mărfuri la temperatură controlată, în toate colțurile Europei precum Marea Britanie, Spania, Franța, Belgia, Olanda, Germania.

Un portofoliu numeros

„Din punctul meu de vedere, un aspect important îl reprezintă faptul că am încercat pe tot parcursul evoluției noastre în piață să oferim partenerilor noștri și consultanță pe partea de transport. Am văzut tot timpul businessul de mâine, nu cel de astăzi, lucru care ne-a ajutat să ne îmbunătățim portofoliul de clienți într-un ritm regulat”, susține Laurențiu Trif.

În acest moment, OPREAN SRL se bucură de un portofoliu de peste 200 de clienți

În cei 23 de ani de activitate, OPREAN și-a extins portofoliul de clienți, astăzi numărând peste 200 de nume importante, pentru care compania face transporturi lunare și săptămânale. Printre aceștia se regăsesc multe firme consacrate, dintre care amintim TRANSAVIA, TESCO, BENETTON, DELAMODE, CRAISS, MEYER&MEYER, H&M, SAMSUNG, NEXT, HUGO BOSS, DEBENHAMS.

În plus, începând cu noiembrie 2010, compania a început un transport specializat în containere a pieselor Mercedes, cu o flotă dedicată.

În anul 2013, OPREAN s-a asociat cu Gosse Vehne, o companie germană de transport care activează din anul 1974. Astfel a fost creată firma româno-germană GV & OPREAN Logistics, companie de transport și logistică, specializată în industria automotivelor. Noua societate, cu sediul la Sebeș, intenționează să achiziționeze camioane noi și să construiască un centru logistic.

Viitorul în procente

Cele mai recente investiții ale OPREAN sunt cele efectuate pentru reînnoirea și redimensionarea parcului auto, pentru anul acesta efectuând o investiție de 450.000 de euro. Până la sfârșitul anului, conducerea companiei preconizează o nouă investiție de 2 milioane de euro.

În plus, pentru viitor, OPREAN dorește să se dezvolte și pe partea de depozitare și logistică.

Cu o cifră de afaceri de 100 de milioane de lei, înregistrată la sfârșitul anului 2015, pentru anul curent compania și-a propus creșterea acesteia cu 10%. De aceea, planurile pe termen scurt ale companiei vizează mărirea flotei cu 10%, continuând astfel tradiția companiei de reînnoire a parcului auto.

Pe termen mediu și lung, conducerea companiei își dorește o creștere a cifrei de afaceri cu minim 15%, dar și creșterea marjei de profit cu 2% față de cea a anului trecut.

„Ne-am orientat, pe tot parcursul activității noastre, înspre atingerea celor mai înalte standarde ale calității serviciilor, am abordat flexibil necesitățile și exigențele clienților, evoluția pieței de profil și am atins ca finalitate un nume de prestigiu pe plan european”, încheie Laurențiu Trif, director executiv al OPREAN.