Slide

Energie

Optimism pe piața petrolului

01.02.2017

Investitorii sunt optimiști – cotaţia petrolului nu va avea creşteri prea mari, însă va fi peste nivelul din 2016. Cu toate că preţul petrolului a avut o evoluţie oscilantă în 2016, pentru anul curent estimările sunt mai pozitive, specialiştii în acest domeniu susținând că nivelurile minime testate anul trecut nu sunt sustenabile.

Analiştii spun că preţul petrolului nu va avea creşteri prea mari, însă cotaţia va fi peste nivelul din 2016, în timp ce trendul estimat urmează să fie unul pozitiv.

În plus, fondurile de investiţii pariază pe creşterea cotaţiei petrolului în 2016, fapt care va susţine revenirea pe piaţa internaţională a petrolului.

Piaţa se va reechilibra

Aşadar, preţul mediu al ţiţeiului Brent va putea creşte la 54 dolari pe baril în 2017, de la 45 dolari/baril în anul precedent, majorarea având la bază perspectiva că piaţa se va reechilibra, pe măsură ce oferta se va reduce pentru a se adecva cererii, conform unei analize realizate de Saxo Bank.

Preţul mediu al ţiţeiului Brent va putea creşte la 54-55 dolari/baril în 2017, conform estimărilor

„În 2017, ţiţeiul va căuta să capitalizeze şi mai mult bazându-se pe perspectiva că piaţa se va reechilibra în sfârşit, pe măsură ce oferta scade pentru a se adecva cererii. Luând în considerare toate aspectele, din punctul nostru de vedere, preţul mediu al ţiţeiului Brent va creşte la 54$/baril în 2017 de la 45$/baril în 2016”, se arată în studiul citat.

Banca Mondială: preţul mediu va fi de 55 dolari

De asemenea, Banca Mondială estimează că preţul mediu al petrolului se va situa în acest an în jurul valorii de 55 dolari pe baril. Această valoare va fi cu 29% mai ridicată decât în anul precedent. „Piaţa va fi mai încordată în 2017, mai ales în a doua jumătate a anului”, conform sursei citate.

În plus, pentru 2018, previziunile sunt şi mai optimiste: cotaţia medie va fi de 60 de dolari, însă în condiţiile în care piaţa petrolului va fi una echilibrată.

Conform acestui studiu, în acest an sectorul energetic va fi subiectul unei atenţii împărţite. Piaţa americană de gaze naturale va fi determinată de severitatea iernii din SUA şi de cererea ulterioară pentru gaz. Piaţa petrolului, între timp, se va concentra pe capacitatea producătorilor OPEC şi non-OPEC să livreze reducerile de producţie promise, fiind nevoie și de ţinerea sub observaţie a nivelurilor de producţie din ţările ce nu sunt cuprinse în acordul din noiembrie, mai ales Libia, Nigeria şi SUA.

Cel mai mare pericol

Cel mai mare pericol pentru petrol vine din primul trimestru, dintr-o posibilă lichidare long, ca urmare a creşterii rapide a pariurilor futures optimiste, pariuri ce au atins un nivel record pe parcursul lunii decembrie.

Cel mai mare pericol pentru petrol vine din primul trimestru, dintr-o posibilă lichidare long, ca urmare a creşterii rapide a pariurilor futures optimiste

„Nimic nu este simplu, mai ales când e vorba de piaţa petrolului. Deşi în primul trimestru din 2017, cel mai probabil, ţiţeiul Brent va rămâne peste 50$/baril, piaţa îşi va îndrepta atenţia din ce în ce mai mult către îndeplinirea reducerilor de producţie”, a anunţat Saxo Bank.

Respectarea obiectivelor de producţie

Având în vedere istoria negativă a OPEC în ce priveşte respectarea obiectivelor sale de producţie declarate, posibilitatea creşterii producţiei în Libia sau Nigeria şi reacţia colectivă probabilă a producătorilor americani de uleiuri din şisturi bituminoase, e posibil ca traiectoria ascendentă a minimelor mai ridicate şi a vârfurilor să aibă parte de provocări în câteva situaţii.

Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în primul trimestru, luând în considerare doar poziţia long combinată de aproape 900 milioane barili pentru ţiţeiurile WTI şi Brent. Conform Saxo Bank, o poziţie cu o asemenea dimensiune record necesită menţinerea unei volatilităţi scăzute şi a conformităţii. Totodată, orice eşec a oricăreia dintre cele două cerinţe ar putea declanşa o scădere rapidă în care petrolul s-ar putea prăbuşi cu 5 până la 10 dolari.

„Ne aşteptăm, totuşi, ca atât producătorii OPEC, cât şi cei non-OPEC să reducă producţia, dar nu cu sumele convenite”, Saxo Bank

„Ne aşteptăm, totuşi, ca atât producătorii OPEC, cât şi cei non-OPEC să reducă producţia, dar nu cu sumele convenite. Acest lucru probabil va întârzia procesul de reechilibrare, creând aşadar riscul de corecţii ale preţului pe parcursul anului”, spun specialiştii Saxo Bank.

Ce factori externi influenţează preţul petrolului?

Evenimente din afara pieţei vor juca, de asemenea, diferite roluri în stabilirea preţului petrolului. Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din Statele cu un program care promitea tăieri de impozite şi creşterea cheltuielilor în infrastructură, pentru a stimula economia. Aceste promisiuni au dus până acum la un dolar mai puternic şi a declanşat o rotaţie importantă a obligaţiunilor, pe măsură ce riscurile de inflaţie în SUA au fost reevaluate.

Riscul protecţionismului, un dolar mai puternic şi costul mai mare de finanţare ar putea aduce probleme pentru unele economii emergente, influenţând şi cererea de petrol.

Prin urmare, riscul protecţionismului, un dolar mai puternic şi costul mai mare de finanţare ar putea să însemne probleme pentru unele economii din pieţe emergente, influenţând astfel cererea de petrol. Peste toate acestea vine riscul reintroducerii sancţiunilor împotriva Iranului, deci piaţa petrolului va oferi, probabil, încă un an de evenimente importante în piaţă.

Cel mai ridicat preţ al anului (în jur de 60 dolari) se va observa, probabil, pe parcursul celui de-al doilea trimestru, după care producţia SUA, în creştere, şi neprelungirea reducerilor producţiei Opec vor duce piaţa la stabilirea unui interval.

Cel mai mare preţ al anului, aproximativ 60 dolari pe baril, se va înregistra, probabil, pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului 2017