Topul celor mai doriti angajatori din Romania

Optimismul companiilor s-a mai temperat. Ce previziuni de angajare au anunţat?

13.09.2016

Companiile prezente în România au intenții de angajare stabile în ultimul trimestru al anului curent, potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. Astfel, angajatorii români preconizează creșteri de personal între octombrie și decembrie 2016, însă optimismul lor e mai ponderat decât în trimestrul al treilea.

Conform sursei citate, companiile se așteaptă ca ritmul angajărilor să rămână constante în intervalul octombrie – decembrie 2016, raportând o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +11%.

Încrederea companiilor în trimestrul IV este însă mai puțin accentuată, comparativ cu planurile record de angajare formulate în trimestrul III, slăbind față de acesta cu 3 puncte procentuale, și față de trimestrul IV din 2015 cu 2 puncte procentuale. 19% dintre cei 627 de angajatori din România intervievați prevăd, aşadar creșteri ale numărului total de angajați, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare.

„Deși optimismul angajatorilor este mai puțin pronunțat decât în intervalul iulie – septembrie 2016, el revine la un nivel egal cu Previziunile favorabile din trimestrele I și II ale lui 2016, astfel încât slăbirea relativă a Previziunii Nete de Angajare din trimestrul IV nu trebuie privită ca semn al unei piețe a muncii nefavorabile. Este mai degrabă posibil ca proximele alegeri parlamentare, ce ar putea, așa cum s-a mai întâmplat, să ducă și la schimbări de politici, să inducă o abordare mai precaută, de expectativă,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Angajatorii din industria prelucrătoare, cei mai optimişti

Se previzioneză ca, în perioada analizată, numărul total de angajați să crească în opt din cele 10 sectoare de activitate și în șase din cele opt regiuni ale țării.

Cea mai puternică estimare la nivel de sector de activitate se raportează, și de data aceasta, în Industria prelucrătoare, unde Previziunea este de +32%, slăbind cu 2 puncte procentuale față de trim. III /2016, dar îmbunătățindu-se cu 5 puncte procentuale față de trim. IV/2015.

Îmbunătățiri de 5 puncte procentuale față de anul anterior sunt raportate, de asemenea, de către angajatorii din Industrie extractivă, unde Previziunea este de +7%, și din Comerț cu ridicata și cu amănuntul, a cărui Previziune Netă de Angajare de +25% este cea mai puternică din ultimii 7 ani, egalând previziunile raportate în trim. IV/2008 și trim. IV/2012.

Probleme în energie electrică, apă, gaze şi în construcţii

Perspectivele de angajare sunt negative în două dintre cele 10 sectoare, inclusiv Energie electrică, apă, gaze, unde Previziunea de -10% raportată de angajatori este cel mai puțin optimistă din trim. III /2013, până în prezent, slăbind față de trimestrul trecut și față de intervalul comparabil al lui 2015 cu 7, respectiv 6 puncte procentuale.

Cel mai abrupt declin, atât de la trimestru la trimestru, cât și de la an la an, se raportează însă în sectorul Construcții. Previziunea Netă de Angajare pentru acest sector este de -3%, situându-se în la cote negative după șapte trimestre consecutive de intenții de angajare pozitive, și slăbind față de trim. III/2016 și trim. IV/2015 cu 16, respectiv 22 de puncte procentuale.