Stiri: Agricultura

Ordinul 24/2021 privind cresterea porcilor

Ordinul 24/2021 privind creşterea porcilor: Ministerul Agriculturii face noi precizări

15.02.2021

Ordinul 24/2021 privind creşterea porcilor. Ministerul Agriculturii face noi precizări referitoare la Ordinul 24/2021 privind stabilirea tipurilor de exploatații de suine (porci), în România. Conform instituţiei, această reglementare vine să îi protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât și pe cei care au ferme comerciale (mici și mari) și respectă normele legale (peste 98%). Pentru ei nu se schimbă nimic.

Ordinul 24/2021 privind creşterea porcilor. Pesta porcină

Evoluția pestei porcine africane în România a produs în ultimii patru ani pierderi imense economiei românești și a cuprins tot teritoriul țării. Per total, au fost ucise peste 700.000 animale, de la debutul bolii în anul 2017.

În plus, deficitul balanței comerciale pentru carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual.

România produce doar 25-27% din necesarul de consum. Importăm 75 % din carnea care se consumă în țară, deși avem un potențial imens.

Pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane sunt necesare măsuri stricte de restricționare a circulației porcilor domestici și gestionarea numărului de mistreți, conform Ministerului Agriculturii.

Ordinul 24/2021 privind creşterea porcilor. Creşterea porcilor

Aşadar, Ordinul 24/2021 reglementează creșterea și mișcarea porcilor domestici.

Ordinul clasifică exploatațiile de porci:

1. Exploatații non-comerciale (gospodăriile țărănești), unde pot fi crescuți pentru consum familial până la 5 porci. Pentru acestea nu se schimbă nimic.

2. Exploatații comerciale, unde sunt crescuți porci pentru comercializare. Acestea trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea să poate fi ușor verificată. De asemenea, luarea unor măsuri sanitare veterinare, în cazul apariției unor boli majore, să fie eficientă.

„Ordinul vine să pună în legalitate activitatea a maximum 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalți 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale și respectă legea”, conform sursei citate.

De asemenea, potrivit Ministerului Agriculturii, noul ordin ajută la controlul și eradicarea Pestei porcine africane în România, la diminuarea pierderilor financiare și la relansarea creșterii porcului în România, pentru a acoperi măcar consumul intern.

Citeşte şi Magazine ProfiGo. Două noi unităţi, deschise în Timişoara