Ortorexia nervoasa

Ce este ortorexia nervoasă? Cinci semne care ar trebui să te alarmeze

19.06.2019

Ortorexia nervoasă este o tulburare de alimentație caracterizată printr-o preocupare excesivă de a consuma alimente sănătoase. Termenul a fost introdus în 1997 de către medicul american Steven Bratman. Doctorul a sugerat că anumite restricții privind alimentația menite să promoveze sănătatea pot duce în mod paradoxal la consecințe nesănătoase, cum ar fi izolarea socială, anxietatea, pierderea abilității de a mânca într-o manieră naturală și intuitivă.

Ortorexia nervoasă. Cum se manifestă

Așadar, persoanele care suferă de ortorexie nervoasă devin exclusiv de preocupate de calitatea alimentelor pe care le consumă. În plus, aceștia își limitează dieta doar la acele mâncăruri pe care ele le consideră fără pesticide, fără grăsimi, fără zahăr și multe altele.

Această tulburare de alimentație este diferită de alte afecțiuni nutriționale, cum ar fi anorexia nervoasă și bulimia nervoasă, unde cei afectați se concentrează asupra cantității de alimente consumate.

Ortorexia nervoasă. Simptome

Simptomele ortorexiei nervoase includ concentrarea obsesivă asupra alegerii, planificării, cumpărării, preparării și consumului alimentelor. În plus, alimentele sunt considerate în primul rând ca fiind o sursă de sănătate, mai degrabă decât de plăcere. În plus, persoanele care suferă de această tulburare de alimentație simt dezgust în apropierea alimentelor interzise.

La acestea se adaugă o părere exagerată că includerea sau eliminarea anumitor tipuri de alimente pot preveni sau vindeca diverse boli sau influența starea de spirit.

Ortorexia nervoasă. Primele semne:

1. Crearea unei obsesii privind calitatea alimentelor

Persoanele care suferă de ortorexie sunt extrem de concentrate – și adesea obsesive – asupra calității și purității alimentelor lor. Persoanele cu această afecțiune aleg să consume doar puține tipuri de alimente: ecologice, proaspete, vegane sau raw vegane.

2. Modele de alimentație inflexibile

O persoană cu ortorexie este incredibil de rigidă când vine vorba de consumul de alimente. Orice persoană care nu urmează modelul este este considerată „rea” sau „nesănătoasă” și va fi evitată.

3. Tulburări emoționale când nu se respectă regimul impus

Dacă o persoană cu anorexie nu respectă, chiar și pentru o masă sau o zi, regimul strict auto-impus, în mod obișnuit urmează o anxietate severă, suferință, rușine, vină și depresie.

4. Renunțarea la unele grupe de alimente

Eliminarea unui întreg grup de alimente include în mod obișnuit alimente prelucrate, zahăr, carne, produse lactate, carbohidrați, gluten etc.

5. Îngrijorarea constantă privind îmbolnăvirea

Multe persoane cu ortorexie cred că se vor îmbolnăvi dacă consumă alimente pe care le consideră nesănătoase, pline de pesticide, de hormoni.

Citește și Dieta oloproteică: avertismentul medicilor. Cine nu trebuie să înceapă o astfel de cură de slăbire?

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Ce este ortorexia nervoasă? Cinci semne care ar trebui să te alarmeze

  1. Pingback: Biletele de avion, cele mai cerute produse ale agențiilor de turism online | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.