Stiri: Finante

OTP Bank, câștig de cauză în dosarul privind conversia creditelor în franci elveţieni

10.01.2018

OTP Bank România anunță că, în data de 19.12.2017, instanța Curții de Apel București a oferit băncii câștig de cauză în dosarul numărul 8016/3/2015 – colectiv pentru conversia creditelor CHF în lei, la cursul istoric.

Conform deciziei Curții de Apel București, apelul reclamațiilor prin intermediul căruia solicitau plata creditelor în franci elvețieni la curs valutar istoric a fost respins, totodată cei peste 100 de reclamanți fiind obligați la suportarea cheltuielilor de judecată. Prin sentința pronunțată de instanța de judecată în fondul cauzei s-a dispus și amendarea fiecărui reclamant cu suma de 100 de lei pentru exercitarea cu rea credință a unor drepturi.

Conform reprezentanților OTP Bank, ceea ce primează pentru instituția bancară în această cauză este faptul că peste 60 de reclamanți implicați au acceptat efortul derulat de bancă prin programul de conversie al creditelor în franci elvețieni la lei și, o ofertă făcută cu bună credință de OTP Bank, cu reduceri semnificative la plata ratelor aferente creditelor.

Instituția financiară precizează că, similar hotărârilor precedente, respectă decizia instanței și legislația în vigoare și va lua măsurile necesare pentru îndeplinirea acesteia.

Oficialii băncii mai menționează, încă o dată, că începând cu 2015, banca a venit în sprijinul clienților cu împrumuturi în CHF prin oferte personalizate de conversie în RON sau o altă valută, care a oferit un discount mediu de 21.2%, ce a implicat un efort financiar de 425 milioane RON. Pentru 71% dintre litigiile cu banca, reducerile oferite de către OTP Bank prin programul de conversie au fost mai mari decât sumele obținute în instanță.

Până la ora actuală, peste 73% dintre clienții cu credite CHF au acceptat soluția oferită de bancă. Anul acesta banca a continuat programul în baza solicitărilor clienților si a mai convertit peste 160 de credite în RON.