OTP Bank România a înregistrat un profit ajustat după impozitare de 30.8 milioane RON (6.8 milioane EUR), în primele 9 luni ale anului 2017, în scădere cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Instituţia de creditare a revenit pe profit în trimestrul al treilea, cu o valoare de 18.3 milioane RON (4 milione EUR), comparativ cu o pierdere de 6.6 milioane RON (1.4 milioane EUR) înregistrată în trimestrul doi.
De asemenea, conform rezultatelor financiare, în primele nouă luni ale anului 2017, profitul operațional al băncii a crescut cu 33% de la an la an, ca urmare a cheltuielilor operaționale mai mici (-4%) și a creșterii veniturilor totale cu 8%. Pe de altă parte, profitul operațional s-a diminuat cu 4% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, ca urmare a creșterii cheltuielilor administrative.
Veniturile din dobânzi, în creştere
Veniturile nete din dobânzi au avut un trend de creştere, înregistrând un avans de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut, susținută de creșterea volumului de credite performante.
Costurile totale de risc au fost cu 44% mai mari în primele 9 luni, din cauza provizioanelor mari din trimestrul doi. Totuși, totalul provizioanelor a scăzut cu 65% în trimestrul trei, datorită efectului de bază și a trendului ascendent al calității creditelor. Drept urmare, indicatorul ROE a depășit 11% în trimestrul trei.
Credite neperformante
Portofoliul creditelor performante, ajustate cu efectul cursului de schimb valutar, a continuat să crească atât pe segmentul retail, cât și corporate. Per total, au înregistrat creșteri de 11% de la an la an și de 4% de la trimestru la trimestru. În același timp, rata creditelor neperformante a scăzut la 15.5% în trimestrul trei (-2,3 puncte procentuale de la an la an și -1,1 puncte procentuale de la trimestru la trimestru), rata de acoperire a acestora ajungând la 82.5%. Volumul total al depozitelor, ajustat cu efectul cursului de schimb valutar, a crescut cu 3% de la an la an și cu 1% comparativ cu trimestrul doi.
Potrivit băncii, în ceea ce privește vânzările noi, volumul acordat creditelor în moneda locală a crescut cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creditele ipotecare au scăzut după creșterea puternică din trimestrul doi, cu toate acestea creditele ipotecare în moneda locală s-au îmbunătățit cu 80% în primele nouă luni.
Conform reglementărilor locale, rata de adecvare a capitalului băncii s-a menținut la nivelul de 15.7% și la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2017.