Rezultate XTB 2020

OTP Bank România, pierdere de 10,7 milioane lei, în primul trimestru din 2020

11.05.2020

OTP Bank România rezultate 2020. În primul trimestru al anului, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 10,7 milioane lei (0,9 miliarde forinţi). Evoluţia a fost influenţată de triplarea costurilor de risc, în contextul epidemiei de coronavirus.

Rezultatele financiare aferente primului trimestru din 2020 sunt conforme raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale grupului.

OTP Bank România rezultate 2020. Profitul operaţional

Profitul operaţional s-a redus uşor la 36 milioane lei (2,5 miliarde forinţi), ca urmare a creşterii cu 12% a veniturilor totale, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi a creşterii cheltuielilor operaţionale cu 18% pe fondul implementării programului de dezvoltare organică al OTP Bank România, început anul trecut.

Venitul net din dobânzi

Venitul net din dobânzi a crescut cu 24%. Avansul a fost susţinut de dezvoltarea dinamică a portofoliului de credite performante şi de îmbunătăţirea marjelor de dobândă.

OTP Bank România rezultate 2020. Credite performante

Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 20% în primul trimestru, susţinut de un avans al:

  • creditării pentru segmentul IMM (+30%)
  • cererii pentru credite imobiliare (+22%)
  • cererii de finanţare din partea segmentului corporate (+15%).

Contextul economic generat de pandemie a determinat şi reclasificarea şi analiza atentă a creditelor din portofoliul băncii.

OTP Bank România rezultate 2020. Creditare

Activitatea de creditare a fost susţinută puternic în primul trimestru al anului, iar vânzările de noi credite imobiliare au crescut cu 25%. De asemenea, ritmul de creştere al creditelor acordate clienţilor din segmentul Corporate a urcat cu 27%.

Depozite

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 15%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dinamica a fost susţinută de cele trei linii de afaceri: Retail (+17%), IMM-uri (+9%) şi Corporate (+19%).

OTP Bank România rezultate 2020. Profit

OTP Group a raportat în primul trimestru al anului un profit ajustat de 450 milioane lei. Rezultatele primului trimestru au fost afectate în principal de costurile crescute de risc, ca urmare a impactului negativ al pandemiei de coronavirus. Pierderea contabilă a fost de 4 miliarde forinţi (58 milioane lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt:

  • OTP Core din Ungaria (239 milioane lei)
  • DSK Bank din Bulgaria (62 milioane lei)
  • Croaţia (37 milioane lei)
  • Ucraina ( 94 milioane lei)
  • Serbia (25 milioane lei)

Citeşte şi Selgros susţine firmele din domeniul HoReCa

 

 

 

Citiți și despre: