Sanatate

Ovidius Clinical Hospital, spitalul multidisciplinar ultramodern făcut de români pentru români

01.05.2017

Spitalul a planificat pentru acest an investiții de peste un milion de euro. Ovidius Clinical Hospital este un proiect conceput în anul 2011, din dorința unui grup de medici de a lucra pentru români, în condiții europene, chiar la  ei acasă. Astfel, în aprilie 2013 au demarat lucrările, care au durat nouă luni, iar un an mai târziu, în aprilie 2014, Ovidius Clinical Hospital și-a început activitatea.

„Întreaga structură a spitalului a fost proiectată pentru a putea oferi pacienților servicii medicale de înaltă calitate și performanță, în condiții de maximă siguranță pentru pacient. Astfel, datorită acestei structuri complexe, înzestrate cu resursă umană supracalificată și resurse tehnice de înaltă performanță, reușim cu succes să tratăm medical și chirurgical cazuri complexe, realizând intervenții chirurgicale de anvergură, unele dintre acestea realizate în premieră în această regiune a țării”, declară Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu, medic primar chirurgie generală, fondator al Ovidius Clinical Hospital și director medical al spitalului.

Spitalul multidisciplinar, cu dotări ultra-moderne, a fost creat să ofere servicii medicale complexe.

În cadrul unității își desfășoară activitatea 73 de medici specialiști și primari, angajați și colaboratori din centre universitare renumite, precum Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic ”Prof. Dr. Theodor Burghele”, Institutul de Pneumofiziologie ”Marius Nasta” sau Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Echipa medicală a spitalului participă la manifestări științifice atât în țară, cât și în străinătate, iar prin intermediul planului de dezvoltare profesională, Ovidius Clinical Hospital oferă medicilor angajați posibilitatea de a participa la congrese naționale și cursuri internaționale de perfecționare, precum celor organizate în centre medicale renumite din Strasbourg, Atena sau Viena.

Baza de tratament și structura spitalului

Pentru că vorbim de servicii variate, spitalul are în structură 29 de paturi în specialități chirurgicale – chirurgie abdominală, hepato-bilio-pancreatică, endocrină, bariatrică, proctologie, chirurgie minim invazivă laparoscopică, urologie, ortopedie și traumatologie, neurochirurgie, chirurgie vasculară – flebologie, chirurgie toracică, chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă.

Acestea sunt susținute de compartimentele necesare pentru un serviciu chirurgical performant și de calitate: bloc operator cu 3 săli de operații, nucleu de sterilizare, compartiment de anestezie și terapie intensivă cu 5 paturi, farmacie proprie, compartiment de prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale, laborator de anatomie patologică și unitate de transfuzii sanguine.

„La Ovidius Clinical Hospital abordăm chirurgical cu succes pacienți cu patologie neoplazică complexă; atunci când situația o permite, preferăm abordarea chirurgicală minim invazivă, asigurând astfel recuperarea rapidă a pacientului”, mai spune directorul medical al spitalului.

În plus, pentru specialități medicale precum medicină internă, gastroenterologie, nefrologie, cardiologie, neurologie, oncologie, diabet, endocrinologie, reumatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie, unitatea medicală deține 12 paturi pentru spitalizare continuă și 7 paturi pentru spitalizare de zi.

„Foarte importante sunt cele 5 linii de gardă 24/7 (două în spital și trei la domiciliu) care asigură continuitatea îngrijirilor medicale și siguranța pacientului”, adaugă fondatorul Ovidius Clinical Hospital.

Din structura Ovidius Clinical Hospital face parte și o bază de tratament pentru recuperare medicală, fizică și balneologie.

Elementul central al laboratorului de recuperare-reabilitare medicală al OCH este bazinul de hidrokinetoterapie, însoțit de sala de kinetoterapie cu aparatură de ultimă generație și de sălile de fizioterapie unde se poate efectua toată gama de proceduri specifice.

Programele de hidrokinetoterapie sunt individualizate și coordonate permanent de unul din medicii bazei și un kinetoterapeut

Bazinul de hidrokinetoterapie este dotat cu duș subacval pentru membrele inferioare și coloana vertebrală, precum și cu bicicletă și bandă de mers subacvatice. Alături de aparatura completă specifică, sala de kinetoterapie dispune și de echipamente speciale ce permit testarea izometrică și oferă individualizarea programului de kinetoterapie cu ajutorul unui SMART CARD, prin care se înregistrează datele fiecărei ședințe și se poate personaliza programul de recuperare și rapoartele de lucru pentru diferite niveluri de fitness.

„O noutate în recuperarea medicală, terapia YUMEIHO, este destinată prevenției și tratamentului afecțiunilor osteo-articulare. Metoda terapeutică complexă este derivată din elemente ale medicinei tradiționale chineze și japoneze și se bazează pe procedee manuale asupra întregului corp, cu scopul reechilibrării posturale și funcționale a organismului, fiind atât o metodă profilactică, cât și de tratament”, menționează dr. Nicolae Ciufu, directorul medical al spitalului.

Cabinetele de electroterapie dețin gama completă de aparatură pentru curent galvanic de joasă frecvență și de medie frecvență, care vine în sprijinul pacienților ce necesită recuperare medicală.

De asemenea, în cadrul Ovidius Clinical Hospital pacienții pot beneficia de recuperare medicală cu sistemul VACUSPORT prin accelerarea regenerării țesuturilor, ce are la bază medicina aerospațială și tehnologia revoluționară a vacuumului intermitent, care stimulează sinteza colagenului și fermitatea țesuturilor, având indicații multiple de tratament.

Modernizare și perfecționare la Ovidius Clinical Hospital

Echipamentele medicale aflate în dotarea tuturor compartimentelor spitalului sunt de înaltă performanță, procurate de la producători renumiți la nivel internațional.

Printre premierele regionale efectuate pentru prima dată la Ovidius Clinical Hospital sunt: patologia neoplazică esofagiană, hepatică, biliopancreatică, pulmonară, intervenții laparoscopice avansate, tehnici minim invazive în sfera urologiei și ortopediei, endoscopie digestivă intervențională și chiar epurare renală extracorporală.

Beneficiind de experiența și pregătirea unui medic specialist care s-a reîntors în țară de la un renumit centru medical din Bruxelles, Ovidius Clinical Hospital a dezvoltat și un compartiment ORL, abordând astfel patologii chirurgicale complexe și în această sferă.

În plus, spitalul oferă pachete de servicii medicale gratuite decontate de CJAS Constanța, pacienții putând beneficia de investigații și tratamente fără costuri.

„Curând vom adera la Programul Național de Oncologie, Subprogramul de tratament medicamentos al pacienților cu afecțiuni oncologice, putând astfel veni în întâmpinarea nevoilor de tratament medicamentos al celor peste 350 de pacienți cu afecțiuni oncologice, diagnosticați și tratați anual în cadrul Ovidius Clinical Hospital”, completează dr. Nicolae Ciufu.

„Oferim o atenție deosebită formării și dezvoltării profesionale a celor peste 150 de cadre medii, iar prin planul anual de pregătire profesională, acestea participă regulat la cursuri realizate atât în cadrul Ovidius Clinical Hospital, cât și în afara lui”, declară dr. Ciufu Nicolae, fondatorul și directorul medical al Ovidius Clinical Hospital.

Mai mult decât atât, Ovidius Clinical Hospital, împreună cu medicii din cadrul spitalului, organizează în mod frecvent simpozioane acreditate pe diverse teme medicale, iar în anul 2016 au fost organizate astfel de evenimente în Constanța, Brăila, Tulcea și Focșani. Acestea s-au adresat medicilor de familie și medicilor specialiști, venind în întâmpinarea nevoilor lor de formare profesională continuă. Astfel de acțiuni sunt planificate și pentru anul 2017.

Dezvoltare durabilă și continuă

Cu toate că Ovidius Clinical Hospital este o unitate medicală nouă, investițiile în echipamentele medicale inovative sunt o preocupare permanentă pentru conducerea spitalului, grație dezvoltării continue a activității medicale. Printre cele mai recente investiții se numără echipamentele pentru baza de recuperare, ecografe performante, echipamente de radiologie digitală.

Investițiile planificate pentru anul în curs sunt estimate la peste un milion de euro, una dintre investiții vizând achiziționarea unui aparat de imagistică medicală de tip RM de ultimă generație. Pe termen mediu și lung, conducerea spitalului intenționează să dezvolte activitatea prin extinderea actualei structuri și prin inaugurarea de noi centre atât în județul Constanța, cât și în județele vecine.

„Astăzi, după 3 ani de activitate, putem spune că am evoluat mai bine decât planificaserăm, având creșteri semnificative de la an la an, pe toate sectoarele de activitate. În anul 2016 a fost înregistrată o cifră de afaceri de peste 16.000.000 de lei, realizând o creștere semnificativă de aproape 30% față de valoarea anului 2015. Pentru anul 2017 preconizăm o creștere a cifrei de afaceri de cel puțin 20% față de anul precedent, realizată cu ajutorul unor strategii de marketing și dezvoltare implementate temeinic, realizând creșteri de volum a serviciilor medicale prestate și dezvoltând noi linii de business, păstrând cele mai înalte standarde de calitate și de siguranță a actului medical”, încheie Ș.L. Dr. Ciufu Nicolae, medic primar chirurgie generală, fondatorul și directorul medical al Ovidius Clinical Hospital.