Stiri: Stiri

Pachetul de bază – un pas important către un sistem de sănătate mai raţional

09.12.2013

Prin introducerea pachetului de servicii medicale de bază o parte din costurile actului de îngrijire medicală se vor deplasa către pacient, cu toate că acesta are un conţinut cuprinzător, se arată într-o analiză realizată de Observatorul Român de Sănătate (ORS).

Principalul avantaj al acestei modificări este reprezentat de faptul că serviciile acoperite sunt acum mai transparente pentru asiguraţi.

Analiza intitulată „Introducerea pachetului de servicii medicale de bază în România” rezumă principalele elemente ale proiectului de lege aflat în dezbatere şi discută aspectele esenţiale care trebuie avute în vedere în continuare pentru definirea unui pachet de bază comprehensiv şi accesibil.

Este esenţial ca pachetul să fie privit ca o primă iteraţie şi nu ca un produs finit; el va trebui analizat şi actualizat periodic. Faptul că volumul de servicii medicale şi traseele clinice pe care le urmează pacienţii vor fi, cel puţin aparent, mai ferm reglementate, reprezintă oportunităţi pentru monitorizare şi optimizare. Rămâne de văzut în ce masură furnizorii de servicii medicale vor fi sprijiniţi concret pentru a implementa pachetul şi cum vor fi corectate dezechilibrele care vor apărea – a declarat Adrian Gheorghe, preşedinte al asociaţiei Observatorul Român de Sănătate şi cercetător la London School of Hygiene & Tropical Medicine din Marea Britanie.

Guvernul României şi-au luat angajamentul faţă de Fondul Monetar Internaţional că va revizui, până la sfârşitul acestui an, lista de servicii medicale oferite asiguraţilor şi persoanelor care nu beneficiază de asigurare medicală.

Pachetul de bază, deşi perfectibil, reprezintă un pas important către un sistem de sănătate mai raţional şi mai eficient. Desigur, un pachet există deja în Contractul-Cadru dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii a completat Nicolae Done, vicepreşedinte al Observatorului Român de Sănătate şi doctorand în politici de sănătate la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii.

Specialiştii mai precizează că o altă modificare importantă este reprezentată de deplasarea volumului îngrijilor medicale către ambulator şi medicul de familie, a căror responsabilitate creşte semnificativ.

Totuşi, aceştia atrag atenţia că rămâne de văzut în ce măsură infrastructura policlinicilor, dosarul electronic al pacientului şi cardul de sănătate vor contribui la derularea eficientă a noilor procese de îngrijire.

Termenul avansat pentru intrarea în vigoare a pachetului de bază este luna februarie a anului viitor.