Pacienții cer retragea proiectului privind calculul prețului medicamentelor

24.10.2016

Asociațiile Pacienților din România solicită urgent Ministerului Sănătății retragerea noii Metodologii de calcul a prețurilor medicamentelor, întrucât noul proiect de Hotărâre de Guvern pune în pericol viața românilor, în special cea a bolnavilor cronici. În plus, conform acestora, proiectul încalcă dreptul pacientului din România de a-i fi ocrotită sănătatea de către Stat, precum și inițierea unui proces consultativ autentic cu pacienții români.

Pacienții acuză faptul că noile mecanisme de calcul al prețurilor, prevăzute prin proiectul de Hotărâre de Guvern care urmează să reglementeze scăderea prețului la medicamente, îi vor lăsa fără medicamente și le vor periclita schemele de tratament, într-un cadru în care accesul la acestea este oricum limitat.

De asemenea, asociațiile atrag atenția autorităților asupra gravității situației cu care România se confruntă în acest moment cu privire la accesul la tratament, determinând dispariția de pe piața românească a unui număr mare de medicamente, necesare în tratarea unor boli cronice. O metodologie de calcul al prețurilor medicamentelor viabilă, care are în vederea calitatea vieții pacientului și prelungirea acesteia, reprezintă o etapă vitală în asigurarea accesului la tratament la standarde europene, mai ales pentru pacienții cronici.

 

 

Citiți și despre: