Pacienții cu hepatită cronică C atrag atenţia autorităţilor că din anul 2011 nicio terapie inovativă nu a fost disponibilă pentru românii cu această afecţiune, deși în întreaga Uniune Europeană situația a fost diferită.
„În ultimele luni suntem amăgiți că vom avea acces la terapiile inovatoare. În loc de tratament primim doar promisiuni care nu ne ajută cu nimic. În fiecare zi în spitalele românești mor oameni din cauza cirozei hepatice sau a cancerului hepatic având la baza virusul C. Pentru mulți dintre ei promisiunile și amânările au însemnat viața. Nu dorim ca asta să se mai întâmple, de aceea vă cerem să acționați acum”, au afirmat reprezentanţii Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
Aceştia atrag atenţia că România are neșansa de a avea cea mai mare prevalență din UE în ceea ce privește virusul hepatitei C, o mortalitate ridicată ca urmare a cancerului hepatic și, așa cum anticipau studiile făcute de specialiștii în domeniu, o creștere a numărului de pacienții care suferă de ciroză hepatică.
În plus, prin numeroasele amânări ale actualizării listei de medicamente compensate, mulți oameni pierd șansa de a beneficia de tratament adecvat, asemănător altor membrii ai UE.
„Printre drepturile noastre așa cum sunt ele prevăzute în Carta Europeană a Drepturilor Omului semnată și de România se afla și dreptul la sănătate. Nu ne luați acest drept! Hepatita C este una dintre puținele boli cronice vindecabile, iar cercetările în domeniu ne oferă șansa unei terapii de scurtă durată, cu puține efecte adverse și șansa unei vieți normale”, conform Asociaţiei.
În plus, potrivit Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, este nevoie urgent să existe un screening populațional măcar la categoriile aflate la risc coordonat de Ministerul Sănătății, de informare în rândul populației generale pornind încă din școala primară și mai ales, acces la tratament pentru toți cei afectați de aceste virusuri, chiar dacă, din diverse motive, nu sunt asigurați.