Stiri: Sanatate

Pacienții cu talasemie majoră și hemofilie, fără tratament

11.10.2016

Ministerul Sănătății lasă fără tratament sute de pacienți cu hemofilie și talasemie din cauza unor măsuri administrative, atrag atenţia asociaţiile de pacienţi. Astfel, peste 10 zile, un număr de 400 de pacienți (110 pacienți cu talasemie majoră și 300 cu hemofilie) va rămâne fără tratament întrucât Institutul Național de Hematologie Tranfuzională ”Prof. Dr.C.T. Nicolau” din Capitală nu mai are dreptul să ofere servicii medicale.

”Problema este veche, din 2006 odată cu apariția Legii reformei sănătății, dar se pare ca 10 ani nu sunt de ajuns pentru rezolvarea unei situații de viață și de moarte pentru pacienți. În prezent, s-a acutizat, iar pacienții cu talasemie și hemofilie nu au un centru organizat, unde să fie tratați și unde să își facă transfuziile de sânge vitale pentru ei. Am făcut împreună cu medicii hematologi nenumărate demersuri la Ministerul Sănătățiii în ultimii 7 ani și am propus înființarea unui Centru Național de Diagnostic și Tratament în domeniul bolilor hematologice, care să rezolve problema acestor bolnavi, însă, până în prezent, nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Radu Gănescu, președintele Asociației Persoanelor cu Talasemie Majoră și al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Mai exact, anul trecut Corpul de Control al Ministerului Sănătății a constatat ceea ce era cunoscut de 10 ani și anume că Institutul Național de Hematologie Transfuzională desfășoară servicii medicale pentru pacienții cu talasemie majoră și hemofilie în cadrul Programului Național de profil, fără a avea autorizație. Atunci, a fost acordat un termen de grație până la sfârșitul lunii martie 2016 pentru a obține autorizațiile, iar apoi o prelungire de încă 6 luni, ce expiră la data de 22 octombrie 2016. Totuși, nu s-a întâmplat nimic concret. S-a discutat despre varianta de a fi organizată o secție externă, care să aparțină de Institutul Clinic Fundeni sau să fie mutată cu totul la Fundeni.

”Venim de ani de zile la discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății și încercăm de ani de zile să găsim o soluție. Vorbim de pacienți care se tratează aici de 40 de ani și au nevoie vitală de trafuziile de sânge, care pentru ei înseamnă viață. Noi susținem organizarea unui centru de tratament în cadrul Institutului întrucât este varianta cea mai simplă pentru noi. Vom rămâne în stradă până va fi garantat accesul nostru la tratament”, a completat Gănescu.