Stiri: Fără categorie

Rezidentiat 2019 data. Examen Rezidentiat 2019

Pacienţii cu transplant, lăsaţi nemonitorizaţi

24.07.2015

În România, avem în prezent aproximativ 3000 de pacienți cu grefe funcționale de diferite organe, însă nu avem nici măcar 10 medici care să se ocupe de monitorizarea acestora. Pentru a veni în sprijinul pacienților, dar și al medicilor care nu au timp fizic să acorde atât cât este nevoie pentru fiecare pacient, ATR organizează, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia, pentru al doilea an consecutiv „Școala de vară a pacienților cronici”, eveniment care are la baza conceptul de management integrat al pacientului cronic cu insuficientă funcțională de organ vital. Acesta se va desfășura în perioada 25 — 31 iulie, cu participarea a 100 de pacienți de toate vârstele și cu toate tipurile de transplant.

„Este foarte important pentru noi, pacienții cu transplant, să fim educați în a conviețui cu starea noastră medicală cronică, să știm ce să facem când apare o schimbare și să nu ne panicăm când se întâmpla să ni se modifice starea de sănătate în rău. Este important de asemenea, să știm că este bine să combatem sedentarismul și să ne hrănim sănătos. Avem prilejul la Școala de vară a pacienților cronici să punem întrebări pe care nu le putem pune în alte împrejurări, să aflăm lucruri noi și să împărtășim experiențe între noi”, a afirmar Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

La rândul său, primarul Mangaliei, Radu Cristian, și-a afirmat susținerea pentru acest eveniment, afirmând că instituția pe care o conduce își va da tot concursul pentru o bună organizare a activităților.