Stiri: Social

Pactul pentru Educatie Antreprenoriala

Ce presupune Pactul pentru Educaţie Antreprenorială?

11.12.2019

Pactul pentru Educaţie Antreprenorială. Ministerul Educației și Cercetării (MEC), împreună cu Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF și Federația Patronală Petrol și Gaze – FPPG au semnat, ieri, 10 decembrie 2019, Acordul de parteneriat „Pactul pentru Educaţie Antreprenorială”.

Pactul pentru Educaţie Antreprenorială. Dezvoltarea competențelor

Pactul susține dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, prin modalități noi și creative de predare și învățare.

Ce spune ministrul Educației?

„Vrem să oferim elevilor din învățământul gimnazial și liceal, posibilitatea să experimenteze, încă din timpul școlii, ce înseamnă să fie antreprenori, să dezvolte un start-up, într-o societate competitivă. Apreciez inițiativa CONAF și FPPG, de a oferi expertiză și educație antreprenorială elevilor și invit și alte organizații cu activitate în domeniu să contribuie la dezvoltarea opționalului de educație antreprenorială, în școlile gimnaziale și liceale din România. Începem să conturăm strategia naţională pentru antreprenoriat, un instrument atât de necesar pentru asigurarea prosperității României”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educaţiei și cercetării.

Pactul pentru Educaţie Antreprenorială. Strategia Națională

Semnatarii Acordului de Parteneriat se angajează să lucreze activ cu reprezentanții Ministerul Educației, alături de alți parteneri. Aceștia se vor alătura acestui demers, la Strategia națională pentru educație antreprenorială.

Ore de antreprenoriat în școli

Cristina Chiriac, Preşedinte CONAF, consideră „o prioritate introducerea în şcoli a orelor de antreprenoriat în vederea dezvoltării aptitudinilor şi competenţelor tinerilor şi pregătirii acestora pentru a deveni azi, antreprenorii de care economia românească are nevoie, mâine. România se numără printre cele câteva ţări europene care nu au încă o strategie naţională pentru educaţie antreprenorială. Iată că, astăzi, împreună cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei și Cercetării, şi cu cei ai Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze facem un important pas în această direcție”.

Pactul pentru Educaţie Antreprenorială. Nevoile economice

La rândul său, Franck Neel, Preşedintele FPPG, este de părere că „Educația antreprenorială reprezintă o prioritate în asigurarea unei educații adaptate la nevoile economice, cât și la valorile europene în contextul globalizării și al digitalizării la nivel mondial. Consolidarea educației antreprenoriale în școli, instituții de învățământ profesional și universități va avea un impact pozitiv asupra caracterului dinamic al antreprenoriatului în cadrul economiei”.

Inițiativa „Pactul pentru muncă” ce include „Pactul pentru educaţie antreprenorială”, presupune:

  • reducerea deficitului forţei de muncă din România
  • transparentizarea pieţei muncii
  • dezvoltarea antreprenoriatului

Pactul pentru Educaţie Antreprenorială. O investiție în educația copiilor

Investiția în antreprenoriat este una dintre cele mai rentabile investiții pe care o poate face România în educația copiilor.

Elevii participanți au șanse de trei până la șase ori mai mari de a-și deschide o afacere ulterior, într-un anumit moment al vieții, comparativ cu cei care nu beneficiază de educație antreprenorială.

Citește și Se deschide un nou centru de wellness în București! Unde este situat