Stiri: IT&C

Până în 2022, vor exista la nivel mondial 550 de milioane de abonamente 5G

30.11.2016

Până în anul 2022, vor exista la nivel mondial 550 de milioane de abonamente 5G, America de Nord fiind țara care va adopta cel mai repede tehnologia 5G la nivel comercial, un sfert din totalul de abonamente mobile preconizându-se că vor fi pentru 5G în 2022, conform Ericsson Mobility Report.

Totodată, zona Pacifică a Asiei va fi regiunea cu a două cea mai rapidă adopție a tehnologiei 5G – abonamentele 5G reprezentând 10% din totalul abonamentelor mobile în 2022. Din 2016 până în 2022, Orientul Mijlociu și Africa își vor schimba considerabil direcția, trecând de la piețe cu abonamente majoritar GSM/EDGE spre piețe având în proporție de 80% abonamente WCDMA/HSPA și LTE. Până în 2022, numărul de abonamente pentru smartphone-uri va atinge 6,8 miliarde, cu peste 95% din abonamente fiind înregistrate pe rețele WCDMA/HSPA, LTE și 5G.

„Aproape 90% din abonamentele pentru smartphone-uri sunt în rețele 3G și 4G, iar rețelele standardizate 5G vor fi disponibile în 2020. Până în 2022, estimăm că numărul de abonamente pentru smartphone-uri va ajunge la 6,8 miliarde, cu peste 95% dintre acestea înregistrate pe rețele WCDMA/HSPA, LTE și 5G. Observăm deja un grad mare de interes în rândul operatorilor să lanseze rețele pre-standard pentru 5G. Această tehnologie va accelera transformarea digitală a multor industrii, contribuind la crearea de noi produse și servicii în domenii precum IoT, automatizare, transport sau big data”, a spus Ulf Ewaldsson, Chief Strategy and Technology Officer, Ericsson.

De asemenea,Ericsson Mobility Report estimează că în următorii 8 ani vor exista 8,9 miliarde de abonamente mobile, 90% dintre acestea fiind pentru servicii de broadband mobil. Tot atunci, vor exista 6,1 miliarde de abonați unici.

În cel de-al treilea trimestru din anul curent au fost adăugate 84 de milioane de noi abonamente mobile, ajungând la un total de 7,5 miliarde. India a crescut cel mai mult în ceea ce privește adăugările nete pe durata trimestrului (+15 milioane), urmată de China (+14 milioane), Indonezia (+6 milioane), Mynamar (+4 milioane) și Filipine (+4 milioane). Abonamentele pentru servicii de broadband mobil cresc cu 25% de la an la an, iar numărul total de abonamente pentru servicii de broadband mobil atinge acum cifra de 4,1 miliarde.

În același timp, traficul de date mobil continuă să crească atât datorită numărului din ce în ce mai mare de abonamente pentru smartphone-uri, cât și măririi volumului mediu de consum per abonat –  în special datorită creșterii vizionării de conținut video. În cel de-al treilea trimestru din 2016, traficul de date a crescut cu 10% de la trimestru la trimestru și cu 50% de la an la an.