Stiri: Finante

Panama Papers. Deputaţii europeni cer măsuri serioase împotriva fraudelor fiscale

14.04.2016

Deputații din Parlamentul European cer măsuri serioase împotriva fraudei fiscale, în cadrul dezbaterii legate de “Panama Papers”. Astfel, aceştia au îndemnat Comisia Europeană și statele membre să-și întețească demersurile în lupta împotriva evaziunii fiscale și spălării banilor. Declarațiile au fost făcute ca urmare a dezbaterii legate de “Panama Papers”, documentele ce au dezvăluit informații despre 200.000 de companii offshore și deținătorii secreţi ai acestora.

Grupul PPE cere reprezentaților Mossack Fonseca – compania de unde au fost scurse informațiile – și reprezentaților guvernului din Panama să apară în fața Comisiei Speciale TAXE II a Parlamentului European.

În acelaşi timp, alte grupuri parlamentare din PE au cerut înființarea unei liste negre pan-europene a paradisurile fiscale și măsuri de penalizare a entităților ce se folosesc de acestea. De asemenea, grupurile au îndemnat statele membre să accepte propunerile legate de transparență fiscală, atenționând împotriva diluării conținutului acestora.

Grupul ECR a criticat politicienii statelor membre „care au știut cu toţii despre acest tip de evaziune fiscală pentru o lungă perioadă de timp, dar nu au făcut nimic în legătură cu aceasta”.

Pierre Moscovici, Comisarul pentru Afaceri Economice și-a exprimat speranța că dezvăluirile din scandalul “Panama Papers” vor reprezenta un semnal de alarmă ce poate aduce schimbări pozitive. Comisarul a cerut statelor membre să-și arate angajamentul în lupta împotriva evaziunii fiscale, fraudei fiscale și practicilor fiscale agresive și să acționeze în lupta pentru prevenirea spălării banilor. De asemenea, a subliniat nevoia de a cunoaște beneficiarii efectivi ai companiilor, o dispoziție ce a fost inclusă, la presiunea PE, în Directiva împotriva spălării banilor. De asemenea, comisarul a cerut statelor membre să susțină inițiativele legate de transparența fiscală, deoarece acestea au nevoie de o susținere unanimă.

În plus, reprezentând Consiliul, ministrul olandez al Apărării Naționale, Jeanine Hennis-Plasschaert, a declarat că Președinția Olandeză dorește urgentarea demersurilor Consiliului legate de transparența fiscală și accelerarea transpoziției Directivei împotriva spălării banilor în legile naționale.

Hennis-Plasschaert a declarat că Directiva împotriva spălării banilor are nevoie de îmbunătățiri ce pot fi incluse în cadrul revizuirii acesteia din iunie. Amendamentele trebuie să asigure accesul autorităților la informații legate de conturile bancare și mediul valutelor virtuale. În încheiere, ministrul și-a exprimat interesul de a consulta lista Comisiei legată de jurisdicțiile fiscale necooperante, ce trebuie să fie finalizată înainte de luna mai.