Stiri: Social

Pandemie coronavirus

Pandemie coronavirus: Cum și-au schimbat românii obiceiurile de zi cu zi?

07.04.2020

Pandemie coronavirus. Românii și-au schimbat obiceiurile de zi cu zi, în procent de 98%, ca răspuns la epidemia de coronavirus. Astfel, jumătate dintre ei reduc cheltuielile la minim și peste 40% se gândesc de două ori înainte de a face o cheltuială, conform unui studiu realizat de MKOR Consulting. De asemenea, aproximativ 1 din 4 persoane au făcut provizii de mâncare și alte produse de bază pentru această perioadă.

Pandemie coronavirus. 56% dintre români nu pot lucra de acasă

Pe de altă parte, 56% dintre români nu pot lucra de acasă, rămânând vulnerabili infecției cu noul coronavirus.

În plus, o treime dintre români își contactează mai des familia și prietenii, față de care simt mai multă grijă la ora actuală.

Pandemie coronavirus. Măsuri de protecție

82% dintre români se spală și se dezinfectează mai des pe mâini, iar 75% evită spațiile publice, ieșind afară doar pentru drumurile de strictă necesitate. Totodată 46% dintre persoane își iau măsuri de precauție suplimentară. Ei aleg să poarte mască și mănuși atunci când ies afară.

Pandemie coronavirus. Reducerea cheltuielilor

În privința obiceiurilor de cumpărare ale românilor, aproape jumătate aleg să reducă cheltuielile la minim (49%) în această perioadă, gândindu-se de două ori înainte de a face o cheltuială (42%). Adulții între 45-54 ani sunt cei mai preocupați de bugetul pentru cheltuielile zilnice.

Provizii de mâncare

1 din 4 persoane și-au asigurat provizii de mâncare și alte produse de bază pentru această perioadă. 30% dintre români se îndreaptă către cumpărăturile online zilele acestea, mai mult decât o făceau înainte de pandemia de coronavirus. Pentru mai mult de jumătate (56%) dintre românii care au un loc de muncă, lucrul de acasă nu este posibil, din cauza specificului muncii pe care o realizează, făcând ca peste jumătate din populația activă să rămână vulnerabilă la virus.

34% dintre angajați și-au adaptat modul de lucru de acasă, fie parțial (22%), fie în totalitate (12%). 9% obișnuiau să lucreze de acasă și înainte.

Pandemie coronavirus. Un impact pozitiv

Epidemia de coronavirus are și un impact pozitiv, în sensul în care mai mulți români își manifestă mai mult grija față de prieteni și familie (37%) ori petrec mai mult timp cu copiii (25%)..

.

Din analizele MKOR Consulting, românii trăiesc o stare de conștientizare a importanței prezentului, care ocupă în aceste momente primul loc în lista priorităților tuturor, timpul petrecut cu familia și cei apropiați, iar sănătatea și bunăstarea acestora reprezintă cele mai de preț lucruri.

Pandemie coronavirus. Relațiile interumane

Româncele tind să pună mai mult accentul pe importanța relațiilor interumane și valorile pe care să le cultivăm în această perioadă grea, și fac apel la solidaritate și credință.

Pe de altă parte, bărbații enunță o perspectivă politico-economică negativă, concentrându-se pe certitudinea unui viitor întunecat, cu multe lacune. Aceștia sunt mai degrabă adepții teoriilor conspirative legat de declanșarea epidemiei și criza economică pe care o preconizează.

Citește și Plata pensiilor aprilie 2020. Anunțul făcut de CEC Bank