Slide

Stiri: Finante

Parlamentul European a aprobat bugetul UE

17.12.2014

Parlamentul European a aprobat propunerea de buget UE pentru 2015 şi amendamentele la bugetul 2014. Bugetul prevede 145,32 miliarde în angajamente şi 141,21 miliarde în plăţi pentru 2015, precum şi extra 4,25 miliarde pentru a plăti facturile restante în 2014.

„Este clar că sumele pe care trebuie să le acceptăm vor stabiliza cel mult nivelul datoriilor europene. Speranţa vine de la planul de plăţi destinat să micşoreze volumul facturilor neplătite. Guvernele au acceptat angajamentele politice, însă nu au mai plătit ceea ce datorau. Trebuie să amintim din nou că plăţile sunt doar consecinţele tehnice ale angajamentelor?”, a spus preşedintele Comisiei pentru Bugete, Jean Arthuis (ALDE, FR), în dezbaterea finală din 16 decembrie.

Priorităţile PE au fost să asigure destui bani pentru a plăti cele mai urgente facturi restante de la contractorii care au lucrat în statele membre la proiecte finanţate de UE şi să asigure finanţări pentru investiţii în arii prioritare pentru UE, conform angajamentelor politice.

Negociatorii Parlamentului European au obţinut resurse suplimentare pentru a plăti facturile venite la contractorii UE, cum ar fi asociaţii locale, organizaţii non-guvernamentale şi firme mici. Compromisul pentru 2015 asigură plăţile către beneficiari în domeniile cele mai afectate de plăţi întârziate

La insistenţele PE, Comisia Europeană va prezenta un plan pentru rezolvarea problemei facturilor neplătite, care au atins nivelul de 23,4 miliarde de euro la sfârşitul lui 2013 şi probabil va ajunge la 25 miliarde la sfârşitul lui 2014, conform celor mai recente previziuni ale Comisiei. Planul va defini un ”nivel suportabil” pe care nivelul facturilor neplătite nu ar trebui să îl depăşească.

PE a dorit ca cele 8,88 miliarde venituri suplimentare din amenzile aplicate companiilor care au încălcat legislaţia UE privind competiţia să fie utilizare pentru reducerea întârzierilor la plata facturilor. Statele membre au fost de acord să utilizeze 3,53 miliarde de euro din această sumă pentru facturile neplătite, restul de bani urmând să intre în bugetele lor.