Stiri: Economie

Parlamentul European cere fonduri mai mari pentru crearea de locuri de muncă

27.10.2016

Parlamentul European a cerut mai multe fonduri pentru a ajuta tinerii să își găsească un loc de muncă, pentru creștere economică și pentru a ajuta țările terțe să combată efectele crizei migrației. Deputații au eliminat tăierile bugetare propuse de Consiliu în varianta de buget UE 2017. Deputații se așteaptă ca fondurile suplimentare necesară să vină prin revizuirea bugetului UE pe termen lung, ce are loc la jumătatea perioadei de execuție.

Deputații au fixat pentru 2017 suma de 160,7 miliarde de euro (cu 1,4 miliarde euro mai mult decât propunerea bugetară) pentru angajamente și 136,7 miliarde euro (cu 2,5 miliarde euro mai mult) pentru plăți.

”UE se confruntă cu un număr fără precedent de provocări diferite. Dacă vrem să le abordăm într-un mod serios, avem nevoie de un buget UE bine finanțat. Când am negociat Cadrul Financiar Multianual (MFF) pentru 2014-2020 în 2013 nu erau atâția refugiați în Europa în fiecare an. Acum numărul este peste un milion. Trebuie să recunoaștem că s-au schimbat circumstanțele. Avem nevoie de o revizuire substanţială a MFF și de un buget UE mai ambițios. Cadrul prezent nu mai este de actualitate. Pe aceasta vom insista în negocierile viitoare cu Consiliul privind bugetul 2017. Șomajul în rândul tinerilor este încă foarte mare în Europa. Cerem o suplimentare cu 1,5 miliarde de euro a finanțării pentru Inițiativa pentru Tineri, care ar putea fi posibilă prin revizuirea MFF”, a spus raportorul pentru secțiunea privind Comisia, Jens Geier.

Rezoluția privind poziția Parlamentului asupra bugetului UE în 2017 a fost aprobată cu 446 de voturi la 184 și 60 de abțineri.