Stiri: Economie

Parlamentul European cere măsuri de combatere a şomajului în rândul tinerilor

18.07.2014

Parlamentul European a cerut, într-o rezoluţie aprobată ieri, măsuri mai puternice de combatere a şomajului în rândul tinerilor, inclusiv standarde minime pentru ucenicii şi salarii decente. În plus, finanţarea venită din partea Uniunii Europene pentru programele care creează locuri de muncă ar trebui de asemenea crescută în viitoarele bugete, au adăugat deputaţii europeni.

“O creştere economică de durată este imposibilă fără reducerea inegalităţilor, se arată în textul aprobat cu 502 de voturi pentru, 112 împotrivă şi 22 de abţineri. Şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel fără precedent, fiind în medie de 23% în UE, cu vârfuri de peste 50% în unele state membre, se arată în rezoluţie. În total, 5,3 milioane de europeni sub 25 de ani sunt şomeri”, se arată în textul rezoluţiei.

Astfel, Comisia Europeană trebuie să monitorizeze îndeaproape implementarea „schemelor de garantare pentru tineri” lansate anul trecut şi să propună standarde minime pentru calitatea uceniciilor, nivele de salarizare şi acces la serviciile de angajare a forţei de muncă.

Finanţarea UE pentru Iniţiativa de combatere a şomajului în rândul tinerilor, în prezent de 6 miliarde de euro, trebuie să fie majorată, se mai arată în rezoluţie.