Stiri: IT&C

Parlamentul European impune reguli mai stricte privind protecția datelor personale

13.03.2014

Deputaţii europeni au votat noi ieri reguli privind protecția datelor personale, întărind siguranţa datelor cetăţenilor UE transferate către state non-UE. Noile reguli vor conferi persoanelor mai mult control asupra datelor lor personale şi vor facilita activitatea transfrontalieră a companiilor.

În plus, Parlamentul European a crescut amenzile pentru firmele care încalcă regulile, la 100 milioane de euro sau 5 procente din cifra globală de afaceri.

Schimbările au venit în condițiile în care legile UE privind protecţia datelor datează de acum 19 ani şi necesitau actualizare imediată pentru a putea lua în considerare progresul tehnologiilor informaţiei, globalizarea şi utilizarea crescută a datelor personale în scopuri juridice.

„Am un mesaj clar pentru Consiliu: orice amânare ar fi iresponsabilă. Cetăţenii Europei aşteaptă să trecem la adoptarea unui regulament UE puternic pentru protejarea datelor. Dacă există state membre care nu vor să trecem la acţiune după doi ani de negocieri, majoritatea ar trebui să facă meargă înainte fără ele”, a explicat raportorul pentru regulamentul general privind protecţia datelor, Jan Philipp Albrecht.

De asemenea, noile reguli ar trebui să protejeze mai bine datele şi pe internet, acestea incluzând şi dreptul de a avea datele personale şterse, noi limite pentru „profilare” (încercări de a analiza sau a precize performanţa unei persoane în muncă, situaţia economică, locaţia etc.), precum și o cerinţă de a utiliza un limbaj clar şi simplu pentru a explica politicile de protecţie a datelor personale.