Stiri: Agricultura

Ajutor de stat fermieri iulie 2023.

Parlamentul European vrea să interzică administrarea unor antibiotice la animale

11.03.2016

Deputații europeni vor să reducă consumul de antibiotice la animale. Asfel, conform acestora, pentru a lupta împotriva rezistenței tot mai mari a bacteriilor la antibioticele actuale, ar trebui restricționată utilizarea medicamentelor existente. Aceasta este concluzia votului de joi din plenul Parlamentului European.

Textul propunerii de actualizare a legislației UE privind medicamentele cu uz veterinar mai susține și interzicerea tratamentelor colective și preventive ale animalelor şi susţine măsurile de stimulare a cercetării pentru noi medicamente.

„Ţinând cont că Organizația Mondială a Sănătății avertizează cu privire la riscul unei ere post-antibiotice, în care rezistența la antibiotice ar putea provoca în fiecare an moartea mai multor persoane decât ar face-o cancerul, trebuie să luăm măsuri energice și să abordăm problema la sursă”, a spus raportorul Françoise Grossetête.

Medicamentele veterinare nu trebuie să fie folosite pentru a îmbunătăți performanța sau pentru a compensa creșterea necorespunzătoare a animalelor, spun deputații, cerând limitarea utilizării profilactice a antibioticelor (ca măsuri preventive în absența simptomelor clinice de infecție) la animale doar în cazuri individuale și doar atunci când veterinarul justifică decizia.

„Lupta împotriva rezistenței la antibiotice trebuie să înceapă în crescătoriile de animale. Dorim să fie interzisă utilizarea în scop pur preventiv a antibioticelor, să se limiteze tratamentele în masă la cazuri strict delimitate, să se interzică utilizarea veterinară a antibioticelor extrem de importante în medicina umană și să fie stopate vânzările pe internet de antibiotice, vaccinuri și produse psihotrope. Prin acestor măsuri, sperăm să reducem cantitatea de antibiotice care se regăsește în farfuria consumatorilor”, a mai spus raportorul.

Pentru a combate rezistența la antibiotice, legea ar putea oferi Comisiei puterea de a desemna antibioticele care trebuie rezervate pentru tratamentele umane.